livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Kênde gaa ons moojertoe'l? Het Brussels dialect
Broché / 88 pages / édition de 1991
langue(s) : néerlandais
éditeur : Trema
ISBN : 9172518130
EAN : 9789172518131
dimensions : 210 (h) x 147 (l) x 5 (ép) mm
poids : 121 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Als er iemand van Brussel houdt, dan is het Jan Dekoster, alias "Tone de Plekker". Hij heeft er een goede reden voor, want zijn voorouders wonen sedert 1686 in onze hoofdstad.

Tegelijk heeft Jan zich eveneens jarenlang ingezet voor Brussel. Als schrijver van- sketches, liedjes, revues, het boek 'Kuierend door de straten van Schaarbeek' en de suksesvolle diamontage 'Brussel door de eeuwen heen'.

Hij bracht dat telkens opnieuw vanuit een spontane, Vlaamse reflex, met veel gezond verstand, zonder ook maar een vleugje fanatisme en in een begrijpelijke stijl voor Jan en Alleman.

Wat hem het nauwst aan het hart lag, waren de uitzendingen 'In 't lieg Plafon' van BRT 2 - Omroep Brabant, waarin hij als Tone de Plekker" voluit zijn Vlaams-Brussels entoesiasme kon uitspelen. Dit 'Brussels Woordenboek' heeft hij gerealiseerd samen met een team Brusselaars, geen academici, maar 'mênse van de stroe't'.

Jarenlang werd eraan gewerkt en het kwam uiteindelijk bovendrijven in het kader van 'Bruisend Brussel' dankzij de steun van Hugo Weckx, Gemeenschapsminister van Volksgezondheid en Brusselse Aangelegenheden.

Deze levende brok volkskultuur moet worden doorgegeven aan een volgende generatie, zodat dit 'ketjesachtige' aspekt van Brussel een nieuw licht werpt op onze Vlaamse hoofdstad.
d'autres ouvrages de J.A. Dekoster
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: