livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Bissegem : mijn postkaartenverzameling
Cartonné / 326 pages / édition de 2008
langue(s) : néerlandais
éditeur : Groeninghe
ISBN : 9077723773
EAN : 9789077723777
dimensions : 250 (h) x 177 (l) x 27 (ép) mm
poids : 1205 grammes
DISPONIBLE
très bon état
26,95 EUR
référence : 1014889
Tous les prix incluent la TVA
Met zijn flink gedocumenteerd boek neemt de auteur en fervente verzamelaar Philippe Verschaete ons weer mee op wandel doorheen en langs de straten, pleinen en andere oorden in het geboortedorp van mijn jeugd.

Voor mijn generatiegenoten zullen de deuren van het verre verleden weer herbelevend opengegooid worden en zullen in het verste geheugen de ietwat vergeten beelden weer voor onze ogen opgeroepen worden.

Ze zullen pittige anekdoten weer bovenhalen, verdwenen personen opnieuw in hun deurgat laten staan of vertellend of verpozend op de dorpels laten zitten.

We gaan ze weer zien voorbijtrekken, te voet op hun klompen of krachtig trappend op de peddels van hun primitieve zware fietsen, altijd klaar voor een rustige babbel en zonder haast genietend van het intieme gebuurteleven en de spontane sociale vriendschapsbanden van toen.

Wij zullen de gemoedelijke eenvoudige bewoners van ons toen nog landelijke dorp statisch zien poseren voor de eerste fotografen, die nog een zware bak op een driepikkel meezeulden en met de kop onder het zwarte doek moesten verdwijnen om een bruine foto te knippen. Wij zullen herinnerd worden aan de vele dorpsherbergen van toen, de ongesofistikeerde voorlopers van de plaatselijke ontmoetingscentra waar hechte vriendschapsbanden tot benijdbare waarden groeiden.

Vele van die uithangborden verwijzen naar vergeten gebeurtenissen en levensomstandigheden van toen, zoals o.m. de cafés "Den Ijzer”, “De Vrede” en “Café de la Victoire” die de Eerste Wereldoorlog memoreerden. Café “Detroit” kreeg zijn naam toen velen, ook Bissegememnaren naar Amerika trokken om er een beter bestaan te gaan zoeken. Café “Congo” herinnert ons aan de fierheid aan de toenmalige kolonie. Café “D’Abdy” en “Sint Audomaris” of “Sr Omer” aan Bissegems vroegere afhankelijkheid van de abdij van Saint-Omer.

Café “De Zandberg” aan de toen uitgeholde Heulestraat en de aanleg van de Hoogweg waartoe de eerste huizen werden gebouwd.

“Den Belle Vue” in de Meenenstraat aan het onbebouwde groene vergezicht dat men er toen nog had.

“Den halve liter” in ’t Leiestraatje herinnert ons de zo drukke vlasnijverheid aan de Leieboorden, waar de vlaswerkers aan de roterijen en de zwingelarijen goedkoop hun dorst konden lessen.

En “De nieuwe brug” bij Fiel verwijst naar de aanleg van de eerste Leiebrug in 1907 tot 1909.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: