livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Onze Bruegel
Relié / 234 pages / édition de 1975
langue(s) : néerlandais
éditeur : Mercatorfonds
ISBN : 9061530091
EAN : 9789061530091
dimensions : 335 (h) x 258 (l) x 40 (ép) mm
poids : 2365 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
De naam Bruegel baadt in het gulden licht der legende; zijn twee lettergrepen doen, zowel bij dragers van de best voorgelichte als van de eenvoudigste sensibiliteit, een bijzondere boventoon weerklinken.

Voor ons, Vlamingen, is Bruegel op dit ogenblik de vertrouwe-lijkste van onze schilders. Zijn naam heeft ingang gevonden in het volkse taalgebruik; 'Bruegeliaans' is geen adjectief ten behoeve van de geletterden, dat lichtjes pedant aandoet zoals 'Boschiaans', 'Rubensiaans', 'Ensoriaans' of'Goyesk'. De term is meer in gebruik bij de kleine lui dan bij de vakgeleerden en voor hen toepasselijk op elk ongebreideld dans- of drinktafereel. Bruegel staat vooral op goede voet met de bewoners van sommige Brusselse wijken, in 't bijzonder van de Marollenbuurt, waar hij trouwde, leefde, werkte, overleed en werd begraven. Maar ook elders in het Vlaamse Land is zijn bekendheid niet minder groot en talrijk zijn de drankgelegen-heden die met zijn naam worden bedacht 'van Haspengouw tot aan het Noordzeestrand'. Toch is Bruegel essentieel een Brabander en waarschijnlijk heeft hij nooit het graafschap Vlaanderen doorreisd of verbleven ten westen van de Schelde. Toch zijn Bruegels boeren — al plaatst hij hen doorgaans in een cosmisch landschap — in zulke mate boeren van eigen bodem, dat alle bewoners van het vlakke land zich blijven herkennen in hen en dat zij hem, die hen maakte, niet zonder vertedering onze Bruegel noemen.

Het lijdt geen twijfel dat geen ander schilder van bij ons zijn volk en het onze ooit zo lucide heeft bekeken, zo goed begrepen en tevens zo liefgehad. Het gevoel van deze smetteloze liefde, die echter ook geen duimbreed toegeeft, is diep in het Vlaamse bewustzijn doorgedrongen.

Indien Bruegel van ons volk hield dan geeft ons volk het hem [...]
d'autres ouvrages de Bob Claessens
26,95 EUR
d'autres ouvrages de Jeanne Rousseau
26,95 EUR
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: