livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Het Venlo incident
« De mysterieuze ontvoering met geweld op Nederlands grondgebied door een SS Sonderkommando in november 1939 »
Broché / 156 pages / non daté ou dépôt légal à parution
langue(s) : néerlandais
éditeur : Ad. Donker
ISBN : 9061002265
EAN : 9789061002260
dimensions : 225 (h) x 150 (l) x 15 (ép) mm
poids : 275 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
In de middag van donderdag 9 november 1939 vond aan de grens bij Venlo op Nederlands grondgebied een schietpartij plaats waarbij een Nederlands officier werd neergeschoten. Wat er precies gebeurde was onduidelijk. De man, en met hem enige andere personen, werd binnen enkele minuten over de grens heen Duitsland binnengesleept. De Duitse regering reageerde niet op herhaalde Nederlandse verzoeken om inlichtingen. Zes maanden later werd dit mysterieuze ‘Venlo Incident’ door Hitler gebruikt om de aanval op Nederland te rechtvaardigen.

Het zou eerst enkele járen na de oorlog (o.a. door het werk van een Parlementaire Enquete Commissie) duidelijk worden wat zich die sombere en regenachtige middag feitelijk had afgespeeld, maar de intrigerende voorgeschiedenis is eigenlijk nooit goed uit de doeken gedaan.

Johan P. Nater geeft aan de hand van getuigenverklaringen en andere authentieke gegevens een waarheidsgetrouw en spannend verslag van dit incident en de achtergrond ervan, zoals bijvoorbeeld de klungelige manier waarop de geheime diensten van Engeland en Nederland zich door de Duitse Abwehr in de luren lieten leggen.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: