livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
De slag om de Roerdriehoek : Het duitse bruggehoofd tussen Maas en Roer. September 1944 - Januari 1945
Broché / 266 pages / édition de 1983
langue(s) : néerlandais
éditeur : Hollandia
ISBN : 9060451600
EAN : 9789060451601
dimensions : 220 (h) x 140 (l) x 23 (ép) mm
poids : 545 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog geldt in de literatuur voor Nederland bijna algemeen dat de zuidelijke provincies eind 1944 waren bevrijd, en dat de rest van ons land in Duitse handen bleef. Alles draait dan verder om de inderdaad verschrikkelijke hongerwinter en het harde optreden van de bezetter. Deze voorstelling van zaken is historisch onjuist, want het duurde nog tot begin maart 1945 eer Limburg ten oosten van de Maas, van Susteren tot Mook met inbegrip van de steden Roermond en Venlo bevrijd was. De gehele streek leed niet alleen ernstig door de gevechtshandelingen, maar er heerste bovendien hongeren koude. Meer dan 70.000 mensen werden uit hun woonplaatsen verdreven en er vielen naar schatting 1700 slachtoffers onder de burgerbevolking tengevolge van alle denkbare oorlogsleed.

in dit boek worden met name behandeld de gebeurtenissen in de streek tussen de rivieren Roer en Maas, de driehoek die gevormd wordt door de lijn Maaseik-Geilenkirchen als basis en met Roermond als top: de Roerdriehoek. Daarbij heeft de auteur zich niet beperkt tot de strijd op Nederlands gebied, want de gevechten op Duitse bodem waren daar te nauw mee verbonden om ze onbesproken'te laten.

Als uitgangspunt koos hij het Limburgse dorp Susteren, zeven kilometer ten noorden van Sittard. Daar kwam de opmars van het Amerikaanse Eerste Leger na de wedloop door Frankrijk en België tot staan in september 1944. Vier maanden later begon daar het offensief dat de Duitsers definitief zou verdrijven.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: