livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Het verhaal van de kinderkruistocht (Tweede druk)
Broché / 215 pages / édition de 2006
langue(s) : néerlandais
éditeur : Aspekt
ISBN : 9059113659
EAN : 9789059113657
dimensions : 235 (h) x 155 (l) x 19 (ép) mm
poids : 385 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
In het jaar 1212 heeft volgens kroniekschrijvers uit het midden van de dertiende eeuw een kinderkruistocht plaatsgevonden. Geen veroveringstocht van zwaar bewapende ridders, maar een pelgrimstocht van kinderen, komend uit Frankrijk, het Rijnland en de Lage Landen. Of het een tocht geweest is van kinderen of van paupers, op drift geraakt door hongersnood en ziektes, staat niet vast. Volgens verschillende kronieken zijn er twee leiders geweest, allebei geroepen door de Heer zelve: de herdersjongen Stephen van Gloies in de Vendöme en de student Nikolaus van de kathedraalschool uit Keulen.

Hoevelen het er geweest zijn : honderdduizend zoals sommige monniken schrijven of maar enkele duizenden? Vast staat wel dat grote groepen armzalige lieden de tocht naar Genua en Venetië ondernomen hebben tussen mei en augustus van het jaar 1212. Er zijn getuigenissen uit Trier, Speyer, Schäftlarn aan de Isar, maar ook uit Piacenza en andere plaatsen, waarin nauwkeurig is opgetekend wanneer het leger daar doortrok. De weinigen die de havens bereikten zouden door dubieuze kooplieden aan boord gelokt zijn om te eindigen op de slavenmarkten van Algerije.

Dit is een verhaal. Maar wel een verhaal dat gebaseerd is op de verslagen zoals die te vinden zijn in de oude handschriften van kloosters en abdijen.

Flip G. Droste, em. hoogleraar aan de Universiteit van Leuven, heeft naast andere romans en verhalen enkele historische romans op zijn naam staan: De Aanslag op Amsterdam (Amsterdam 1997) en Het verraad aan de Meester (Leuven 2000).
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: