livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Omtrent de vestingstad Ieper
par Collectif
Broché / 64 pages / édition de 1992
langue(s) : néerlandais
ISBN : 9051300980
EAN : 9789051300987
dimensions : 280 (h) x 210 (l) x 7 (ép) mm
poids : 353 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
DE STEDELIJKE ONTWIKKELING VAN DE MIDDELEEUWEN TOT 1914

De geschiedenis van de monumenten in het stedelijke land-schap van leper werd sterk bepaald door de enorme ontwikkeling vanaf de 12de tot de 14de eeuw, de teloorgang tussen de 14de en de 16de eeuw, de diverse belegeringen in de 16de en 17de eeuw en het moeizame zoeken naar evenwicht gedurende de periode van de 17de tot en met de 19de eeuw. De stadsontwikkeling is een verhaal over huizen, openbare gebouwen, kloosters, versterkingen en over de mensen die erin leefden: een verhaal van alle tijden.

DE VERWOESTING EN DE WEDEROPBOUW

Het middeleeuwse provinciestadje werd tussen 1914 en 1918 systematisch verwoest. De heropbouw van de stad was niet vanzelfsprekend. Men stond voor de keuze tussen drie opvattingen: het behoud van de ruïnestad, een historiserende wederopbouw of een modernistische aanpak.

DE BOURGONDISCHE VESTINGMUUR

Reeds in de vroege middeleeuwen was er sprake van een stadsversterking. Er bestond zelfs een dubbele omwalling: de eigenlijke stadswal en de "uutterste vesten" die de buitenwijken beschermden. In de Bourgondische tijd werd leper voor het eerst omgord met een stenen versterking. Deze vestingmuur kwam er op het hoogtepunt van de economische bloei, meteen ook het begin van een nooit geziene recessie.

DE VAUBANVESTING

Nadat de stad door Lodewijk XIV was belegerd en ingenomen, werd de Bourgondische muur vervangen door één van de modernste vestingen uit die tijd. De Vestingstad leper moest het koninkrijk Frankrijk beschermen tegen vijandelijke invallen. Het werd een miljardenproject dat de stad een militair karakter gaf. De sporen daarvan zijn vandaag nog duidelijk te zien.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: