livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Antwerpen Nieuw-Zuid : Van goederenstation tot Bank J. Van Breda & C°
Relié / 132 pages / édition de 2007
langue(s) : néerlandais
éditeur : Lannoo
ISBN : 9020970569
EAN : 9789020970562
dimensions : 256 (h) x 256 (l) x 15 (ép) mm
poids : 920 grammes
DISPONIBLE
très bon état
26,95 EUR
référence : 1015597
Tous les prix incluent la TVA
De geschiedenis van het gebouw dat bekend was als Goederenstation-Zuid en nu de zetel is geworden van Bank J.Van Breda & C°, is een verhaal met vete facetten. Het is verweven met de groei van de stad en de haven van Antwerpen en met de evolutie van de Belgische spoorwegen. Het eerste Zuidstation, dat een voorlopig reizigersstation omvatte en een ‘handelsstatie’, werd in gebruik genomen in 1878. De bouw viel samen met de rechttrekking en herinrichting van de Scheldekaden, de aanleg van de Zuidschippers-dokken en het ontstaan van de wijk ‘het Zuid’. Het goederenstation behandelde de goederen die door de schepen op de nieuwe Scheldekaden werden gelost of uit het hinterland aangevoerd om te worden verscheept.

Vanaf 1897 werd gewerkt aan de verlenging van de kaden naar het zuiden. Het voorste gedeelte van het goederenstation moest daarvoor worden afgebroken. In 1902-1903 kwam het nieuwe gebouw tot stand, met het uitzicht dat het tot op vandaag heeft bewaard. Het goederenstation speelde niet alleen een belangrijke rol in de in-en uitvoer, maar ook in het leven van ‘het Zuid’. Toen de havenactiviteiten zich naar het noorden verplaatsten, liep de activiteit in Goederenstation-Zuid sterk terug.

In 1988 werd het gebouw gesloten en aan zijn lot overgelaten. Het werd een tijdlang gebruikt voor culturele evenementen, en diende als onderdak voor krakers. Diverse kandidaat-kopers dienden zich aan maar het was uiteindelijk de Bank J.Van Breda & C° die in 2004 het intussen erg vervallen voormalige goederenstation kocht. De bank gaf Conix Architecten de opdracht het gebouw te restaureren en te voorzien van een nieuwe vleugel. In december 2006 begon het zijn tweede leven als bankgebouw.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: