livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
De ambtswoning van de Eerste Minister : Lambermontstraat 1
Relié / 128 pages / édition de 1989
langue(s) : néerlandais
éditeur : Lannoo
ISBN : 9020917382
EAN : 9789020917383
dimensions : 297 (h) x 257 (l) x 22 (ép) mm
poids : 1190 grammes
DISPONIBLE
comme neuf
53,95 EUR
référence : 1015095
Tous les prix incluent la TVA
De Lambermont is een begrip in de Belgische politieke wereld. De ambtswoning van de eerste minister verdient wel de bijzondere aandacht van bewoners en buitenstaanders want ze heeft ook uit historisch oogpunt heel wat in haar mars. Dat blijkt uit de talrijke bronnen in het Algemeen Rijksarchief, het Stadsarchief van de stad Brussel en andere fondsen. Zij getuigen van een rijk verleden, dat in voorliggend boek zijn beslag vindt.

In het eerste hoofdstuk dient net zoals voor de publikatie over ‘Het Hotel van Financiën’ ver in de geschiedenis te worden teruggegaan. Ook dit huis werd immers op het einde van de achttiende eeuw opgetrokken als een onderdeel van een groots urbanisatieprojekt in Brussel. Na een algemene situering hiervan wordt de lens vernauwd naar de toenmalige ‘ ’s Hertogenstraet’, waar het mondaine Brusselse stadsleven zich in die dagen ontplooide. In deze entourage bewogen zich ook de markante bewoners van het huis aan de kleine zijweg, thans Lambermontstraat. Hun lotgevallen alsook hun zorg voor het Hotel krijgen verder in hoofdstuk I en II de aandacht.

In 1860 verliest de woning haar partikuliere bestemming. Vanaf hoofdstuk III wordt haar lot met het politieke leven in België verbonden. Nadat ze haar diensten heeft bewezen aan de jonge administratie wordt zij in haar status verhoogd als ambtswoning wan de minister van Arbeid en Nijverheid en uiteindelijk als Hotel van de eerste minister. De gedaanteverwisseling van het huis en zijn interieur en de bewoning ervan door de grootste politieke personaliteiten van België vormen het hoofdthema van de hoofdstukken IV en V. Deze kroniek wordt tot vandaag de dag overlopen.

Bij de voltooiing van dit boek komt ons de eer toe mevrouw Lieve Martens te danken voor haar bijzondere interesse bij de totstandkoming van dit projekt. We zeggen ook dank aan mevrouw Josette Van De Casteele-Heyman, aan Markies Olivier de Trazegnies, aan Baron Jean Van Houtte, aan Minister Mark Eyskens en de heer Frans Van Isacker omdat ze zo bereidwillig waren ons te woord te staan of gegevens en fotomateriaal ter beschikking te stellen. De heer [...]
d'autres ouvrages de Ria Christens
d'autres ouvrages de Walter D'Hoore
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: