livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Oud Ostende in Beeld, deel 2
Cartonné / 200 pages / édition de 1985
langue(s) : néerlandais
éditeur : A compte d'auteur
dimensions : 206 (h) x 204 (l) x 19 (ép) mm
poids : 705 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Vóór twee jaar had ik het genoegen "OUD OOSTENDE IN BEELD”, André VAN CAILLIE’s ’eersteling’, in te leiden en te presenteren. Ik sprak toen de hoop uit dat André het niet bij dit ene boekdeel zou laten. Die hoop werd dus waarheid: deel 2 ligt thans voor U, beste lezer-Oostendeminnaar!

De jongste publicatie meegeteld, bestaan er tot op heden 5 kijkboeken die specifiek over het oude Oostende handelen. Twee daarvan nam André VAN CAILLIE voor zijn rekening.

Juist omdat er reeds een aantal vroegere publicaties over het onderwerp bestaan, kan André het zich veroorloven - tot ons aller genoegen - bij zijn selectie méér dan vroeger af te stappen van het déjà-vu’, van de platgereden paden zoals strand, zeedijk, Wapenplein, Kursaal, enz. ...

Uiteraard blijven dat 'musts', maar het accent kon nu verlegd worden naar meer ’speciale’ opnamen van genoemde sites en gebouwen. Er kon ook meer plaats geruimd worden voor gezichten op minder voor de hand liggende hoekjes in de stad, waarvan het voorhanden zijnde fotomateriaal dan uiteraard weer zeldzamer is.

Voor André, met zijn quasi legendarische verzameling iconografisch materiaal, was dit echter geen onoverkoombaar probleem. Toen hij me vorige week zijn maquette voor dit boek voorlegde en ik unieke foto’s zag van o.m. het Klooster der Zwartzusters in de Ooststraat, ja, toen werd ik even stil...

In dit Oostendeboek krijgen ook de randwijken van de stad meer aandacht dan ooit voorheen : zo zien we schitterende gezichten van de verdwenen Vuurtorenwijk, vroegere opnamen van de Opex, foto's van Stene-dorp en van de Conterdam.

André opteerde tenslotte ook voor een accentverschuiving in de tijd: niet langer enkel en alleen de Belle-Epoque, maar ook tal van opnamen uit het Interbellum (de periode 1918-1940) en de naoorlogse járen. Meteen ook beelden uit een periode die de veertigers - en ouder - onder ons bewust hebben meegemaakt en hier graag zullen herkennen.

Veel kijkgenot en nu reeds uitkijken naar Deel 3!
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: