livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
NS-motorrijtuigen omBC en omC : Moderne tractie voor lokaalspoorwegen
Cartonné / 288 pages / édition de 2007
langue(s) : néerlandais
éditeur : Uquilair
ISBN : 9071513602
EAN : 9789071513602
dimensions : 303 (h) x 242 (l) x 23 (ép) mm
poids : 1790 grammes
DISPONIBLE
très bon état
45,95 EUR
Quantité:
référence : 1018471
Tous les prix incluent la TVA
Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog maakten de spoorwegen in Nederland een enorme omwenteling door, beginnend bij het ontstaan van de belangengemeenschap Nederlandsche Spoorwegen en voorlopig eindigend bij de elektrificatie van het Middennet in 1938. Deze periode kenmerkte zich door oplopende exploitatiekosten, de exploi-tatieplicht van onrendabele lijnen en een toenemende concurrentie van het autoverkeer en -niet te vergeten- de fiets. De NS-motor-rijtuigen speelden een bescheiden rol in dit hele verhaal om de exploitatiekosten te drukken, maar gaven tegelijk uiting aan de moderniseringsdrang en de pogingen om de dure stoomlocomotief te vervangen. Motorrijtuigen boden de meest efficiënte vorm van exploitatie voor lokaalspoorwegen, waarbij de twee-assige motorwagen met éénmansbedie-ning de goedkoopste exploitatievorm voor de lokaalspoorwegen en tramwegen bleek.

Zo verschenen in de járen twintig de vierassige omBC’s en omC’s en de twee-assige omC’s, die de nodige gelijkenis vertoonden met het elektrische materieel 1924 of Blokkendozen. In 1937 volgde een kleine serie van acht gestroomlijnde motorrijtuigen, duidelijk afgeleid van de omBC’s uit 1929 maar met een modieus stroomlijnjasje.

Toen in de járen dertig de onrendabele lokaallijnen in een rap tempo werden gesloten, werden zes van de twee-assige motorwagens -die alleen gunstig in exploitatie waren bij een zeer laag vervoersaanbod- overbodig en verbouwd tot motormontagewagens. De vierassige motorwagens konden op drukkere lijnen worden ingezet. Op deze wijze ontstond een systeem van lokaalspoorverbindingen met motortractie in aansluiting op de geëlektrificeerde en diesel-elektrische baanvakken.

De Tweede Wereldoorlog trof de motorrijtuigen onevenredig zwaar. De laatste vierassige omBC’s en omC’s werden na de oorlog nog ingezet op lokaalspoorlijnen, waarmee ze op bescheiden wijze de Blauwe Engelen voor gingen.

Van al dit materieel is niets bewaard gebleven, met uitzondering van de serie omC 500, afkomstig van de Gooische tram. Velen zullen de “Ome Ceesjes” en hun familieleden niet eens meer herkennen. Dit boek vult een hiaat in de serie publicaties over het materieel van NS. De beschrijving van de technische ontwikkeling wordt aangevuld met een blik op de dagelijkse inzet en een schat aan unieke foto’s, alsmede fraaie materieeltekeningen.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: