livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
1830 : De scheiding van Nederland, België en Luxemburg
Broché / 350 pages / édition de 2005
langue(s) : néerlandais
éditeur : Lannoo
ISBN : 9020958364
EAN : 9789020958362
dimensions : 240 (h) x 155 (l) x 27 (ép) mm
poids : 580 grammes
DISPONIBLE
très bon état
12,95 EUR
référence : 1018273
Tous les prix incluent la TVA
1830 is een keerpunt in de geschiedenis van de Lage Landen.

Het is het jaar waarin België de onafhankelijkheid uitroept. Het grote Koninkrijk der Nederlanden, op dat moment niet ouder dan vijftien jaar, valt uiteen in drie stukken: Nederland, België en Luxemburg.

Op 25 augustus 1830 brak in Brussel een kleine rel uit, die veertig dagen later zou resulteren in de onafhankelijke staat België. De scheiding werkte bevrijdend, zowel in het zuiden als in het noorden. Maar de schokgolf die de breuk veroorzaakte, zorgde wel voor enkele bloedige confrontaties, langdurig diplomatiek en politiek pokerspel, een onwaarschijnlijk moeizame zoektocht naar een koning voor het kleine nieuwe koninkrijk, en jarenlang getouwtrek over Antwerpen, Limburg en Luxemburg. En al die tijd bleef de kans op een nieuwe, grote Europese oorlog reëel.

Dit boek vertelt het ware verhaal van dat fascinerende jaar. Wars van alle Nederlandse, Belgische, Luxemburgse, Groot-Nederlandse, Vlaamse of andere pathos gaat Rolf Falter op zoek naar de feiten, de meningen en de vaak complexe motieven achter de genomen beslissingen. Het resultaat is een verbazingwekkend relaas van honger, opstand, oorlog, politiek en diplomatie, van starheid, sluwheid, stoutmoedigheid, en soms zelfs van moed.

De terreur in de straten van Brussel, de bitterheid van koning Willem, de vertwijfeling van de militairen, het snel groeiende opportunisme van de jonge revolutionairen, het bombardement van Antwerpen, de nuchterheid van de oude Talleyrand, de koele berekening van Leopold van Saksen-Coburg, de frustratie van Metternich: het komt allemaal tot leven in een boek dat bewijst dat de werkelijkheid de fictie vaak overtreft...
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: