livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
De Buurtspoorwegen in de provincie West-Vlaanderen 1885 - 1967
Relié / 150 pages / édition de 1980
langue(s) : néerlandais
éditeur : A compte d'auteur
dimensions : 225 (h) x 160 (l) x 18 (ép) mm
poids : 430 grammes
DISPONIBLE
très bon état
49,95 EUR
référence : 1018269
Tous les prix incluent la TVA
5 juli 1885. Een heuglijke dag voor de pas opgerichte N.M.V.B. Het eerste baanvak van haar net, dat zich op zijn hoogtepunt, in 1934, over 5.126 km zou uitstrekken, werd met veel luister in gebruik genomen.

Inderdaad het baanvak Oostende-Middelkerke van de lijn Oostende-Nieuwpoort was klaargekomen voor de exploitatie en dat de openingsplechtigheid feestelijk geschiedde, vinden wij terug in het relaas van deze gebeurtenis in « L’Echo d’Ostende » van donderdag 9 juli 1885 onder de titel «Railway Ostende-Nieuport».

« Zondag jongstleden had de opening plaats van het eerste baanvak van de buurtspoorweglijn Oostende-Nieuwpoort, baanvak dat gaat tot Middelkerke over Mariakerke. Deze opening was een hele gebeurtenis voor de bewoners van dat deel van de kust die aldus een rechtstreekse verbinding hebben met Oostende; alzo hebben zij met vreugde de komst van de eerste tram begroet die zich over het nieuw spoor bewoog.

Op gans de doortocht waren de huizen bevlagd; langs de weg en op de drempels van de huizen begroetten de inwoners van Mariakerke en van Middelkerke, gelukkig en verwonderd, de personaliteiten die in de tram hadden plaatsgenomen.

De samenkomst van de genodigden was voorzien om 10 uur aan de brug van het station; het was om 10 u. 30 toen de laatsten toekwamen.

De trein samengesteld uit vijf rijtuigen en twee locomotieven, geleend bij de «Tramway d’Ixelles», wachtte aan het 2de dok. De gemeenteraad van Oostende, de burgerlijke en militaire overheid, de genodigden evenals de beheerders van de buurtspoorwegen als van de «Société générale des railways a voie étroite» en de «S.A. Railways Economiques de Liège-Seraing et Extensions» namen plaats in de trein. Tussen deze laatsten bemerkten wij: de heren De Bruyn, voorzitter van de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen, Dubois, beheerder, Du Roy, beheerder, deBurlet, directeur-generaal, Renthy, ingenieur, hoofd van de Dienst Weg en Werken, Polain, ingenieur, chef van het materieel, Lenoir, ingenieur, bewe-gingsoverste, Empain, beheerder van de pachtende maatschappijen, [...]
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: