livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Schatten van het Guldenvlies - Europalia 87 Österreich
par Collectif
Broché / 210 pages / édition de 1987
langue(s) : français
éditeur : Gemeentekrediet
ISBN : 9050660282
EAN : 9789050660280
dimensions : 305 (h) x 220 (l) x 23 (ép) mm
poids : 1385 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania

commandez-le sur

à partir de EUR 39,50

Op geen ander gebied van de beeldende kunst kan zo duidelijk de gemeenschappelijke weg door de geschiedenis heen worden gevolgd, die lange tijd België en Oostenrijk heeft verbonden, als op het gebied dat het stempel draagt van de Orde van het Gulden Vlies. Eeuwen lang •waren de wapens van de beide, elk uit tal van gebieden samengestelde landen in het wapenschild van de Habsburgers verenigd, waarbij dit wapenschild werd omkranst door de keten van de Orde van het Gulden Vlies. Verscheidene keizers van het Heilige Roomse Rijk uit het Habsburgse huis, vanaf keizer Maximiliaan I tot keizer Frans II en, beginnend met hem. zijn opvolgers als keizer van Oostenrijk, waren soevereinen van de Orde van het Gulden Vlies. Zij waren het, omdat zij de titel van hertog van Bourgondië mochten voeren, waarmee de soevereiniteit van de Orde volgens de statuten ook nu nog is verbonden. Hertog Filips de Goede van Bourgondië heeft zijn voornemen, de Orde te stichten, op 10 januari 1430 in de stad Brugge bekend gemaakt. De Orde vormde een gemeenschap van ridders, waarvan steeds de hertog van Bourgondië het hoofd zou zijn.

Zo is de geschiedenis van de Orde begonnen, die door alle eeuwen heen tot op de dag van heden levend is gebleven. Otto van Habsburg, de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk, keizer Karei, is haar achttiende soeverein.

Want ook nu nog draagt het hoofd der Habsburgers de titel van ..duc de Bourgogne”. Wel is de geschiedenis van de Orde niet zonder crises geweest. De eerste hangt samen met de dood van Karei de Stoute (ill. 1), de zoon van hertog Filips de Goede, in de slag bij Nancy in 1477. Met hem stierf de mannelijke stam van de Bourgondische tak van het huis Valois uit. Tegelijkertijd vielen de delen van het Bourgondische rijk die lenen van de Franse kroon waren, aan Frankrijk terug. De rest, die ongeveer overeenkomt met de huidige drie staten België, Nederland en Luxemburg, kon de dochter en erfgename van Karei de Stoute, Maria van Bourgondië, vooral daardoor bijeenhouden, doordat zij in het huwelijk trad met Maximiliaan van Oostenrijk, later koning en ten slotte gekozen keizer van het Heilige Roomse Rijk. Daarmee ging de soevereiniteit over de Orde op de Habsburgers, in hun kwaliteit als hertogen van Bourgondië, over. Na Karei V. die in Gent ter wereld kwam, nam de Spaanse tak van de Habsburgers de functie van soeverein der Orde over. Toen echter met de dood van Karei II van Spanje in het jaar 1700 in Spanje de Habsburgse dynastie uitstierf, maakten zowel de Oostenrijkse Habsburgers met de tweede zoon van keizer Leopold I, Karei — als koning van Spanje Karei III. later als keizer van het Heilige Roomse Rijk Karei VI — alsook Filips van Anjou uit het huis Bourbon, die Karei II bij testament als zijn opvolger had aangewezen, aanspraak op de Spaanse troon. De Spaanse successieoorlog eindigde in 1713 met de vrede van Utrecht: Spanje viel toen aan de Bourbons, de Nederlanden en de Spaanse bezittingen in Italië aan keizer Karei VI. Beiden, Karei VI en Filips V, bleven echter alle titels voeren, dus ook die van hertog van Bourgondië. Op grond hiervan konden beiden aanspraak maken op de soevereiniteit over de Orde van het Gulden Vlies. De strijd sleepte zich nog decennia lang voort. Er is nooit overeenstemming bereikt, en zo bestaan er sedert de Spaanse successieoorlog twee Orden van het Gulden Vlies, de Spaanse en de Oostenrijkse. Terwijl de Oostenrijkse Orde zich echter tot op de dag van heden aan de oude statuten houdt, werd de Spaanse Orde ten slotte in de 19de eeuw veranderd in een onderscheiding, die door de staat wordt verleend, een verlening waarvoor de toestemming van de Spaanse ministerraad nodig is. In tegenstelling met de Oostenrijkse Orde van het Gulden Vlies, die gebonden is aan het belijden van het roomskatholieke geloof, kan de Spaanse Orde aan iedereen, onverschillig zijn [...]
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: