livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Nieuwpoort in oude prentkaarten deel 1
Cartonné / 76 pages / édition de 1982
langue(s) : néerlandais
ISBN : 9028818545
EAN : 9789028818545
dimensions : 150 (h) x 208 (l) x 11 (ép) mm
poids : 235 grammes
DISPONIBLE
très bon état
24,95 EUR
référence : 1017550
Tous les prix incluent la TVA
Uit de zee ontsproot een zandheuvel, omringd door kreken, schorren en geulen van de IJzerstroom. Op dit zandhoofd ontstond het dorp Santhooft (Sandes-hoved), waaruit Nieuwpoort zou groeien. Dit historisch en topografisch verschijnsel, gesteund op de fysische aardrijkskunde, is nu nog merkbaar in het hedendaags straatniveau van Kok-, Hoog- en Recollet-tenstraat. Het hoogste punt bedraagt ruim dertien meter.

In 840 lag er een aanlegplaats of schuilhaven aan de monding van de IJzer, genoemd Iserae Portus (haven aan de IJzer), waar de Noormannen zouden geland zijn. Er zijn geen bewijzen voorhanden dat toen reeds een dorp bestond.

Santhooft was al meer dan veertig jaar als belangrijk vissersdorp gevestigd, toen Filips van de Elzas in 1163 een versterkte stad (novum oppidum) maakte van deze plaats en een keure schonk, die nog bewaard wordt in de stadssafe. Deze graaf voerde een economische politiek en begreep de betekenis van de handel en ook dat de kustvlakte nieuwe havens nodig had.

Hij streefde er naar een stad van kooplieden in het leven te roepen die actieve handel zou drijven. De naam „Novus Portus” of Nieuwpoort kan zowel „nieuwe haven” als „nieuwe stad” betekenen.

Nieuwpoort heeft een zeer bewogen geschiedenis. Vooral als knel- en trefpunt van strategische ontmoetingen tussen de oorlogvoerende buurlanden, heeft deze stad het erg te verduren gehad. Belegeringen en verwoestingen (meerdere malen per eeuw) remden zeer dikwijls de opbloei. De totale verwoesting tijdens de eerste wereldoorlog deed een nieuwe stad oprijzen, die een ander uitzicht gaf. De Vlaamse renaissancestijl werd voor vele gebouwen aangewend.

Een eigenaardigheid van Nieuwpoort is de rechtlijnigheid van de straten. De Langestraat snijdt de stad in twee ongelijke delen, waarin de kortere straten naar de haven leiden, de langere naar de kerk, halle en W. de Roolaan. De Schipstraat is de enige straat die niet doorgetrokken is, wegens de bestaande bebouwing. Dit stadsplan zou door Filips de Stoute opgevat zijn (1384-1404).
d'autres ouvrages de Marcel Messiaen
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: