livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Koele en Koempels
Broché / 112 pages / édition de 1986
langue(s) : néerlandais
éditeur : A compte d'auteur
ISBN : 9065070079
EAN : 9789065070074
dimensions : 237 (h) x 155 (l) x 10 (ép) mm
poids : 325 grammes
DISPONIBLE
très bon état
5,95 EUR
référence : 1016334
Tous les prix incluent la TVA
De structuur van de beide Limburgen langs de Maas werd decennia lang bepaald door de winning van steenkool.

In de Nederlands en Belgisch Limburgse kolenmijnen daalden tot in de zestiger járen dagelijks tienduizenden mijnwerkers af. In de mijnen van de Kolen- en Staalgemeenschap werkten in 1961 nog ruim 700.000 mensen ondergronds. Bovengronds waren schachtbokken, steenbergen, koeltorens en cokesfabrieken beeldbepalend voor het grauwe landschap.

De mijndirecties en de kerken hadden een dikke vinger in de pap van het gemeenschapsleven. De directies weekten subsidies los voor de bouw van kerken of patronaten. Het eerste subsidieverzoek bereikte de directie van de Nederlandse Staatsmijnen in 1908. Een katholieke parochie in Spekholzerheide en een hervormde gemeente in Heerlen hadden geld nodig voor nieuwe godshuizen. Omdat het de mijnbonzen niets uitmaakte of de geestelijke voorman pastoor of dominee was, sluisden zij de verzoeken door naar de Minister van Economische Zaken, de grote baas van de Staatsmijnen.

,,Op de weg van een goed bestuurde onderneming ligt zoowel het stoffelijk als het geestelijk welzijn van hare arbeiders te bevorderen", werd als argument aangevoerd.

Door met de kerken "aan te pappen" trachtten de mijnbazen het rode gevaar uit te bannen. Limburg moest politiek rechts en christelijk blijven. Vanaf de eeuwwisseling tot ver na de Tweede Wereldoorlog was Limburg nog roomser dan de paus, die Limburg in 1985 met een bezoek [...]
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: