livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Hofstade : Kapellen, Grotten, Heiligenbeelden
« Overzicht van het religieus patrimonium »
Broché / 132 pages / édition de 2012
langue(s) : néerlandais
ISBN : 908196321X
EAN : 9789081963213
dimensions : 296 (h) x 210 (l) x 10 (ép) mm
poids : 555 grammes
DISPONIBLE
très bon état
26,95 EUR
référence : 1015974
Tous les prix incluent la TVA
De Heemkundige Kring is trots met de publicatie van een tweedelig werk met als titel: Overzicht van het religieus patrimonium, kapellen, grotten en heiligenbeelden, met als auteur onze ondervoorzitter Willy Van Paepeghem en ons bestuurslid Hubert Timmerman als initiatiefnemer, die tevens als fotograaf zorgvol de illustraties voorbereidde.

Aanleiding is het tienjarig bestaan van het tijdschrift Denderland.

Deze publicatie beantwoordt aan onze doelstellingen: de vereniging zorgt voor de publicatie van een geschiedkundig tijdschrift. Behalve dit tijdschrift, kan de vereniging bijzondere publicaties uitgeven of er aan meewerken.

De Heemkundige Kring Denderland ziet er verder nauwlettend op toe wat met het erfgoed gebeurt in zijn werkgemeenten Gijzegem en Hofstade. In die zin zijn beide werken illustratief. Ze brengen een deel van het verdwenen erfgoed weer tot leven, maar blijven kritisch voor het verval van het huidige. Er is de laatste decennia veel gebeurd in positieve richting, citeren we de restauratie van de beide parochiekerken, negatief is het verdwijnen of het verval van gebouwen, zie het gemeentehuis van Hofstade, zie het verval van de grafzerken rond de kerk van Hofstade. We horen al twintig jaar praten over onderhoud en restauratie hiervan. Het is te laat! Sommige grafzerken zijn onherstelbaar blijvend beschadigd. De toestand op het oude kerkhof van Gijzegem is beter. Hier werden vorig jaar restauraties uitgevoerd aan een grafkapel.

Enkele járen geleden onderzocht onze Kring de mogelijkheid om de oudste kapellen in Hofstade en Gijzegem te laten beschermen. Het antwoord van de toenmalige minister was een beleefde maar formele afwijzing. Zo ver zijn we nu en daar zal het bij blijven. De toekomst van deze kleinoden, een restant van de eens zo bloeiende volksdevotie, blijft onzeker. De meeste kapellen en zeker de grotten zijn in particulier bezit. We stellen verder vast dat er kleine pareltjes tussen zitten met een perfect onderhoud, andere kapellen met hun interieur laten te wensen over. Zelfs de ratten voelen er zich niet thuis.

Ondanks deze scherpe vaststelling blijft een woord van dank aan beide medewerkers gepast.

Laat ons hopen dat hun huidige werk geen kijkalbum wordt dat men over pakweg twintig jaar kan raadplegen om op te merken wat is afgebroken of in verval staat.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: