livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Kongo 1945-1965 : Het einde van een kolonie
Broché / 282 pages / édition de 1993
langue(s) : néerlandais
éditeur : Davidsfonds
ISBN : 9061525993
EAN : 9789061525998
dimensions : 240 (h) x 165 (l) x 25 (ép) mm
poids : 790 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Kongo was voor België een tweede vaderland: manneken pis prijkte in Leo-poldstad, de blanken hielden er zelfs wielerwedstrijden. De zwarten leefden hun ‘afzonderlijke’ leven in de inlanderswijken. Een kleine groep geschoolde évolués, met stropdas én herenkostuum, viel tussen twee stoelen: net niet blank genoeg en toch ook niet helemaal Kongolees. Het verlangen groeide naar meer zelfbestuur en inspraak.

Bij dit rijpingsproces van wat de zwarten de dipenda noemden, speelde Jef van Bilsen een cruciale rol. Hij brengt in Kongo 1945-1965 zijn relaas van de gebeurtenissen: de innerlijke verdeeldheid en blindheid van de Belgische politici, het steekspel tussen het politieke trio van toen: Lumumba-Thsombe-Kasavubu, de Amerikaanse druk en de Sovjet-Russische invloed, de afscheiding van Katanga, de bange vlucht van de Belgische kolonialen na de muiterij in het leger, de moord op Lumumba, de staatsgreep van Mobutu, de lobbying van de financiële machten...

Jef van Bilsen, eersterangsgetuige bij uitstek, diept onthullende en vaak ook verrassende informatie op over een - tot nog toe - onvoltooid verleden.

JEF VAN BILSEN (Diest, 1913) is de auteur van het bekende Dertigjarenplan voor een geleidelijke ‘ontbelgisering’ van Kongo. Later werd hij de persoonlijke raadgever van Kasavubu, de eerste president van het onafhankelijke Kongo.
d'autres ouvrages de Jef Van Bilsen
rechercher des articles similaires par thème: