livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Broché / 216 pages / édition de 1983
langue(s) : néerlandais
éditeur : Gemeentekrediet
dimensions : 296 (h) x 210 (l) x 16 (ép) mm
poids : 955 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
De Gentse kunstenaar Frits Van den Berghe heeft in zijn eigen stad tot nog toe niet de erkenning gekregen die hij verdient. Maurice Dupuis, conservator van het Museum voor Schone Kunsten te Gent van 1937 tot 1947, bereidde in 1940 een retrospectieve tentoonstelling voor, maar deze kon, door de inval van de Duitsers, niet plaats vinden. Op dat ogenblik bezat het Gentse museum van hem slechts één schilderij, De val der heiligen, en enkele tekeningen. Van den Berghe is ondertussen op vele plaatsen gehuldigd, en er bestaan voldoende aanwijzingen om te stellen dat hij wordt gerekend tot de meest vooraanstaande Belgische kunstenaars van deze eeuw.

Zijn plaats is bij Gustaaf De Smet, Albert Servaes en Constant Permeke, de protagonisten van het Vlaams expressionisme. Deze stroming kwam in België tot volle ontplooiing tussen de twee wereldoorlogen, hoewel er rond 1900 reeds enkele voorlopers kunnen aangewezen worden, met name Leon Spilliaert, Eugène Laermans en James Ensor. Van den Berghe ontwikkelde zijn expressionisme parallel met Gustaaf De Smet, tijdens hun gezamenlijk verblijf in Nederland gedurende en na de eerste wereldoorlog. In Nederland kwamen zij toen in contact met moderne Duitse, Franse en Nederlandse kunst. Van den Berghe bleef evenwel slechts een achttal jaar expressionistisch werken, want rond 1927 onderging zijn werk een grondige wijziging, zowel inhoudelijk als stilistisch.

Het is vooral deze omkeer die maakt dat Frits Van den Berghe nog steeds een omstreden figuur is. Het verwijt dat hem meest heeft getroffen was dat hij ’literair’ was, dat hij de grenzen van het schilderkunstige overschreed. Men nam hem kwalijk dat hij in 1927 was afgestapt van de „gezonde picturaliteit van het expressionisme" om zich in te laten met het surrealisme. Anderen huiveren bij het horen van die term en menen dat Van den Berghe precies de beperkingen van een tot rijpdom gekomen expressionisme wist te ontstijgen, om veel dieper te graven en te komen tot een nieuwe kunst — visionair en fantastisch.

Frits Van den Berghe is zeker geen gemakkelijk kunstenaar, maar een ongedurig zoeker, die zich moeilijk laat volgen. Hij was buitengewoon consequent, en hij reageerde op nieuwe impulsen en nieuwe probleemstellingen, ook wanneer dit de homogeniteit en verkoopbaarheid van zijn werk in het gedrang bracht. Hij was iemand die zich telkens in een nieuwe context plaatste en zich daardoor grondig vernieuwde. Het is ook juist te stellen dat hij telkens een stimulans van buitenaf nodig had, om dan met veel overtuiging een nieuwe weg te vinden, en die heel grondig te bewandelen. Daarom zijn de impressionistische, symbolistisch getinte werken uit zijn eerste periode veel gaver dan de gelijktijdige werken van Gustaaf De Smet. Daarom bereikt Frits Van den Berghe reeds in 1920, met een werk als In de kroezel, als expressionist een niveau dat De Smet en Permeke pas later bereiken.
d'autres ouvrages de Robert Hoozee
à partir de 45,60 EUR
à partir de 145,55 EUR
à partir de 82,54 EUR
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: