livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Zingend brons : 500 jaar beiaardmuziek in de Lage Landen en de Nieuwe Wereld
Broché / 464 pages / édition de 2010
langue(s) : néerlandais
éditeur : Davidsfonds
ISBN : 9058267202
EAN : 9789058267207
dimensions : 250 (h) x 194 (l) x 35 (ép) mm
poids : 1720 grammes
DISPONIBLE
très bon état
21,95 EUR
référence : 1015602
Tous les prix incluent la TVA
Eeuwenlang bepaalden klokken het ritme van het dagelijks leven. Rond 1500 ontstond in Vlaanderen het revolutionaire idee om klokken uit te bouwen tot volwaardige muziekinstrumenten. Een mijlpaal was de plaatsing van het eerste stok-kenklavier in het stadhuistorentje van Oudenaarde in 1510, precies vijfhonderd jaar geleden. Het was het begin van een beiaardcultuur die tot grote bloei kwam in de Lage Landen en die in de 20ste eeuw doorbrak in Noord-Amerika.

Vandaag is de beiaard het grootste muziekinstrument ter wereld. Wereldwijd wordt in meer dan zeshonderd torens het klokkenspel regelmatig bespeeld. De magische muziek van klokken blijft mensen beroeren en fascineren. Maar hoe is de beiaard ontstaan? Hoe overleefden de toreninstrumenten de vele oorlogen in onze streken? En is er nog plaats voor beiaardmuziek in de samenleving van vandaag?

Luc Rombouts, zelf beiaardier van de stad Tienen en van de KU Leuven, laat de lezer kennismaken met een bijzonder stuk muziekgeschiedenis uit onze streken. Hij vertelt over oorsprong, bloei, neergang en heropbloei van de beiaarden en hun muziek. Het zijn de verhalen van de zoektocht naar de zuivere muzikale klok, de beiaard als inspiratiebron in de literatuur, het politieke gebruik én misbruik van de beiaard, de wijzigende visies over hoe klokkenmuziek moet klinken en de strijd tussen zingend brons en beiaardelektronica.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: