livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Geneesheiligen in de Lage Landen
Broché / 334 pages / édition de 2005
langue(s) : néerlandais
éditeur : KOK / Davidsfonds
ISBN : 9080829080
EAN : 9789080829084
dimensions : 240 (h) x 165 (l) x 22 (ép) mm
poids : 875 grammes
DISPONIBLE
très bon état
11,95 EUR
référence : 1015599
Tous les prix incluent la TVA
Schurft, bedplassen, epilepsie, jicht, nierstenen, haaruitval, stuipen, zweren, krampen... Welke heilige biedt hulp bij welke kwaal? Waarom offerde men varkenskoppen aan de Heilige Antonius? Of roestige spijkers aan de Heilige Elooi? Waarom staken moeders luierspelden in schilderijen van de Heilige Erasmus? Hoe bond men koorts af? Waarvoor dienden Hubertusbroodjes? Wat generaties lang vanzelfsprekende kennis was, gaat langzaam verloren. Jammer, want de sporen ervan blijven zichtbaar in ons culturele erfgoed.

Dit unieke werk geeft een overzicht van de geneesheiligen in Nederland en Vlaanderen en maakt de lezer opnieuw vertrouwd met de volksdevotie van vroegere generaties. De kwalen komen alfabetisch aan bod, met telkens een levensschets van de betrokken genees-heilige(n), de belangrijkste bedevaartplaatsen en de bijbehorende rituelen. Elk hoofdstuk bevat schitterende illustraties: bedevaart-vaantjes, litanieën, devotieprentjes en aankondigingen van novenen en processies.

Jo Claes, Alfons Claes en Kathy Vincke zijn de auteurs van de succesvolle gidsen Sanctus en Sancti, twee praktische standaardwerken om meer dan duizend heiligen te herkennen. Bij Davidsfonds/Leuven verscheen van Jo Claes eveneens De bijbel. Schatkamer van kunst en taal.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: