livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Grimbergen in de kunst
Relié / 128 pages / édition de 1992
langue(s) : néerlandais
dimensions : 298 (h) x 248 (l) x 17 (ép) mm
poids : 990 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Wie een wandeling of fietstocht maakt door of rond Grimbergen, ziet telkens weer de abdijkerk opduiken uit het groen. Het is net alsof deze kerk met haar mooie stompe toren heel het land-schap beheerst en het middelpunt is van het dorp.

Het is inderdaad zo dat het dorp Grimbergen sinds de twaalfde eeuw stilaan is gegroeid rond de twee polen: het kasteel en de abdij. Molens en hoeven, herenhuizen en burgerwoningen, herbergen en ambachtshuizen hebben zich in een kring rondom de abdijkerk gegroepeerd tot een schilderachtig woonoord, tot een landelijke en rustige gemeente waar het sinds eeuwen goed is om te wonen en te leven. Talrijke kunstenaars kregen in de loop van de meer dan acht eeuwen opdrachten om de gemeente te verfraaien. We hoeven hierbij alleen al te denken aan de bekwame bouwers, steenkappers, beeldhouwers en schilders die van onze abdijkerk een parel van barokke kunst hebben gemaakt.

Ook in de 19e en de 20e eeuw bleef Grimbergen veel kunstenaars, vooral schilders en dichters, inspireren. Alles wat zij ei' vonden aan kunst, aan architectuur, aan schoonheid in de natuur, aan rust en sereniteit, brachten zij in beeld en klank.

We zijn verheugd en trots dat de heemkundige kring Eigen Schoon veel van dit schoons bijeenbrengt in een ’kijkboek’ en zowel aan de eigen bevolking als aan de talrijke toeristen die onze gemeente komen bezoeken, de kans geeft meer te genieten van het rijke culturele patrimonium en de ongerepte natuur waarover onze gemeente zich mag verheugen.

Waarschijnlijk zal dit boek er ook toe bijdragen dat de huidige generatie Grimbergenaars zich bewust blijft hoe goed het is in de schaduw van de abdijtoren te mogen wonen en leven in dit Vlaams — Brabantse dorp.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: