livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Perk : Het kleine dorp van de grote Teniers
Broché / 126 pages / édition de 1966
langue(s) : néerlandais
éditeur : A compte d'auteur
dimensions : 240 (h) x 155 (l) x 8 (ép) mm
poids : 185 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Zoals de oude bewaker van een museum nog amper de kunstwaarde van elk tentoongesteld voorwerp bevroedt, doordat hij er als ’t ware mee vergroeid is, zo lopen de Perkenaars schier achteloos de schoonheid en de historische achtergrond van hun bouwwerken voorbij, omdat zelfs het meest ongewone voor hun oog dagelijkse kost is geworden. Mijn eerste bedoeling was dat het dorp voor de eigen inwoners niet langer terra incognito, mocht zijn, maar een levende realiteit, waar de adem van vele eeuwen her nog voelbaar tussen de muren zweeft.

Het lijkt nochtans wel dat ze David Teniers een dankbaar hart toedragen voor de eer die hij hun gemeente heeft aangedaan. Of houden ze het eerder bij de figuur van Kardinaal Goossens, die plots als een rijzende ster uit hun midden naar de hoogste sport van de kerkelijke hiërarchische ladder is geschoten ? Of roepen de oude kapelletjes, de hofsteden, de kerk en het kasteel de geest weer op van de trotse Frederik de Marselaer, die voortleeft in elke steen van het oude Perk ? Deze drie figuren vermochten het in één mensenleven een eeuwigheidsstempel te drukken op al wat ons hier omringt.

Toch blijft de belangstelling van buitenuit overwegend. Slierten kijklus-tigen en belangstellenden komen elke zondag afgezwierd ; nieuwsgierige studenten willen over alles en nog wat hun licht komen opsteken ; toeristen en zondagwandelaars raken niet wijs uit al wat er verteld en gefantaseerd wordt... Met hen samen willen we deze wandeling maken doorheen Perks verleden. U zult in dit boek geen katalogus of inventaris aantreffen ; alleen een kronologische volgorde heeft de gedachtengang bepaald. Vóór onze lezers gezeten, willen wij hen eenvoudigweg vertellen wat er achter de zandstenen gevels is voorgevallen, wie er heeft geliefd en geleden, wat er soms te ontdekken valt in een doodgewoon jaartal.

Er is toch zoveel gebeurd in de loop der eeuwen ! Perk heeft er ruim zijn aandeel in gehad. Maar dikwijls heeft men geknoeid met de waarheid en heeft de fiktie de bovenhand gekregen. Herhaaldelijk zullen we moeten verwijzen naar verzinsels of legenden, waarmee historische feiten zo graag op-gedirkt worden, waardoor soms zelfs de echtheid verdoezeld wordt en in een hoekje geduwd. Wij hebben niettemin de betrachting vooropgezet telkens de ware toedracht zo dicht mogelijk te benaderen. Dat was het kompas dat ons de weg aanwees uit het glibberige pad van de fantasie naar de vaste oever van geschiedkundige feiten.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: