livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Geschiedenis van Heist-op-den-Berg 1795-1976
Relié / 294 pages / édition de 1986
langue(s) : néerlandais
dimensions : 246 (h) x 165 (l) x 27 (ép) mm
poids : 920 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Verschillende dorpskernen en gehuchten van onze gemeente vinden hun oorsprong in een zeer ver verleden. Daarvan getuigen enkele bodemvondsten, middeleeuwse archiefstukken, stratenpatronen en sommige oude kerken en burgerlijke gebouwen.

De gemeente als bestuurlijke eenheid werd echter pas opgericht tijdens de Franse overheersing. Zij vond haar ontstaan in het Land en de Vrijheid van Heist. Deze omvatte naast Heist eveneens Bernum, Booischot en Hallaar, en bestond reeds verschillende eeuwen als een eiland midden in het hertogdom Brabant.

De geschiedenis in dit boek speelt zich af tussen 1795, toen onze gemeente een bijna feodale en hoofdzakelijk agrarische gemeenschap was, en 1976, toen Heist-op-den-Berg fusioneerde met de gemeenten Booischot, Hallaar, Itegem, Schriek en Wiekevorst.

Talrijke archieffoto’s maken deze geschiedenis tot een boeiend verhaal.

Ik dank de V. V. V. en de heemkring Die Swane, die het initiatief hebben genomen om de hedendaagse geschiedenis van onze gemeente te laten schrijven. Ik feliciteer de Heer Luk Herteleer omdat hij samen met enkele medewerkers deze opdracht op een deskundige manier heeft uitgewerkt. Hedendaagse geschiedenis schrijven is beslist geen gemakkelijk werk: het bronnenmateriaal is immers sterk uitgebreid, overal verspreid en meermaals niet geïnventariseerd.

Ik ben gelukkig dat het gemeentebestuur hieraan heeft kunnen meewerken door in te staan voor de uitgave van dit boek. Het bleek geen roekeloos opzet te zijn: nu reeds, bij het schrijven van dit voorwoord, is meer dan de helft van de oplage bij voorintekening uitverkocht, waaruit blijkt dat dit werk duidelijk beantwoordt aan een behoefte.

Ik ben ervan overtuigd dat dit boek door velen als een aangename aanwinst zal ervaren worden.

De ouderen zullen met heimwee terugdenken aan voorbije beelden uit [...]
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: