livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
De premonstratenzerabdij van Ninove (1137-1796) - Catalogus
par Collectif
Broché / 120 pages / édition de 1985
langue(s) : néerlandais
éditeur : Stad Ninove
dimensions : 296 (h) x 210 (l) x 10 (ép) mm
poids : 540 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Dat de huidige parochiekerk van O.-L.-Vrouw Hemelvaart te Ninove één van de zeldzame monumentale restanten is van de eens zo bloeiende premonstratenzerabdij Sint-Cornelius en Cyprianus (1137-1796) is zelfs voor vele omwonenden een onbekend gegeven. De abdij had nochtans ooit een invloedssfeer, die zich door haar talrijke parochies en hoeven uitstrekte over Vlaanderen en Brabant.

De voormalige abdijkerk verdient dan ook alle aandacht. Daar zij zowel qua architectuur als wat betreft binnendecoratie omzeggens door één bouwheer, abt Van der Haeghen (1712 - 1754), werd afgewerkt vertoont zij een merkwaardige stijleenheid, die na de geplande binnenrestauratie volledig tot haar recht zal komen. Vermits 1635 traditioneel als jaar van de eerste steenlegging werd vermeld, leek 1985 het aangewezen jaar voor een tentoonstelling rond de Ninoofse abdijkerk. Uit de overdadige gamma aan themata werden uiteindelijk twee aspecten weerhouden: bouwgeschiedenis van de kerk (en aansluitend abdijgebouwen) en iconografie van de patroonheiligen Cornelius en Cyprianus.

Voor de bouwgeschiedenis meenden wij ons aanvankelijk te moeten beperken tot het illustreren van de langdurige en complexe bouwgeschiedenis van de tweede abdijkerk, de huidige parochiekerk. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden bleek de traditionele visie echter heel wat lacunes en onjuistheden te bevatten, terwijl een paar tot nog toe ongekende iconografische documenten toelieten de bouwgeschiedenis van de eerste, romaanse abdijkerk en van de conventsgebouwen te bestuderen. Dit alles resulteerde in een vernieuwde bouwgeschiedenis van de Ninoofse abdijkerken, die in deze tentoonstelling en catalogus voor het eerst wordt geïllustreerd en beschreven.

Voor de realisatie van het tweede luik, namelijk een tentoonstelling over de iconografie van de patroonheiligen Cornelius en Cyprianus mochten we ons verheugen in de medewerking van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Aan de hand van haar uitgebreide documentatie konden we achterhalen waar beeldhouwwerk, schilderijen, edelsmeedwerk en textiel bewaard zijn met de iconografie van de patroonheiligen. Om financiële redenen moesten we ons beperken tot België, zodat bijvoorbeeld de reliekschrijnen van Kornelimünster en Compiègne niet op de tentoonstelling aanwezig zijn. Waar we voor Cornelius een rijke voorraad aan kunstvoorwerpen vonden, namelijk een 250 voorwerpen, bleef voor Cyprianus de oogst beperkt tot wat er in de abdijkerk van Ninove zelf aanwezig is.

Op basis van deze gegevens hebben we, hierbij deskundig geholpen door Prof. Em. J.K. Steppe, een selectie doorgevoerd, waarbij rekening werd gehouden met diverse factoren, o.a. plaats van uitlening, aard van het materiaal van de uitgeleende voorwerpen en om voldoende diversiteit te verkrijgen, verschillende aspecten van het leven van de heiligen zelf, enz... Globaal bekeken waren de antwoorden op onze vraag naar ontlening positief, hoewel een aantal eersterangsstukken om diverse, en veelal begrijpelijke redenen, niet konden in bruikleen gegeven worden.

De uitvoering van deze tentoonstelling Premonstratenzerabdij Ninove Kerk en patroonheiligen geschiedde in nauwe samenwerking met het Stadsbestuur van Ninove, in het bijzonder met de Schepen van Cultuur, F. Van Eeckhout. Tevens konden wij steeds rekenen op de steun van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, meer bepaald van mevrouw L. Masschelein-Kleiner, direkteura.i., de heren R. Van de Walle, departementshoofd, Y. Fremault en E. De Witte, afdelingshoofden. De V.V.V.-Denderstreek en Staatssecretaris mevrouw Paula D’Hondt lieten, dank zij een zeer gewaardeerde financiële bijdrage, toe dat de catalogus kon gerealiseerd worden.

Graag drukken we onze oprechte dank uit aan E.H. deken A. Van Raemdonck en de kerkfabriek van de O.-L.-Vrouw Hemelvaartkerk, die toestemming gaven de tentoonstelling in de kerk op te stellen en aan de stadsdiensten van Ninove, die de tentoonstelling technisch hielpen realiseren.

Tenslotte zijn we een eerbiedig dankwoord verschuldigd aan de musea, archieven, kerkfabrieken en private personen voor het uitlenen van één of meerdere stukken uit hun patrimonium.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: