livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Overzicht van de Europese letteren van Homerus tot heden, 3 delen
Cartonné / 1354 pages / édition de 1994
langue(s) : néerlandais
éditeur : Meulenhoff / Icarus
ISBN : 9029044403
EAN : 9789029044400
dimensions : 246 (h) x 165 (l) x 107 (ép) mm
poids : 3775 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania

commandez-le sur

à partir de EUR 45,36

Deel 1 : Van de oudheid tot 1600
Deel 2 : Van 1600 tot 1900
Deel 3 : Van 1900 tot heden

Nieuwe literatuurgeschiedenis. Overzicht van de Europese letteren van Homerus tot heden is - inhoudelijk gezien - een gecorrigeerde en licht aangevulde versie van het boek Lettres Européennes, dat in 1992 bij Hachette te Parijs verscheen.

Het boek roept allicht tegenstrijdige gevoelens op. Natuurlijk beantwoordt het aan het verlangen naar Europese eenwording, en is het prettig dat die zeer ruim wordt gezien, ergens tussen Ijsland en de Oeral. De Berlijnse Muur is nu ook in de literatuur gevallen. Aan de andere kant is het juist wat vervelend dat er sprake is van een Tsjechische en een Slowaakse literatuur en nog vervelender dat de Serven en de Kroaten zelfs literair niet samenhoren. En waarom zijn er in de Nederlandstalige editie aparte verantwoordelijken voor de ‘Nederlandse’ literatuur (Siem Bakker) en de ‘Vlaamse’ (Hugo Bousset en Martine de Clercq)? Om het nog anders te formuleren: er is in dit boek een spanningsveld tussen de convergenties - de grote trends in de Europese literatuur - en de divergenties - de culturele eigenheid van elke staat, elk volk, elke taal.

Misschien zijn er ook vragen omtrent de suggestie dat er nog zo iets als een literatuurgeschiedenis mogelijk is. Kan dat nog wel, een literatuur, sterker nog, een reeks literaturen samen historisch benaderen, de geschiedenis ervan in vijftien stukken hakken en doen alsof er in de periodes tussen die breuklijnen een zekere eenheid zou bestaan?

Veel hangt af van de leeswijze. Nieuwe literatuurgeschiedenis wordt het best gezien als een patchwork, een lappendeken van visies op tekst en context, komende van meer dan 150 medewerkers, onder de leiding van coördinatoren per hoofdstuk en verantwoordelijken per land. Het boek wordt bovendien gelardeerd door tweetalige literaire fragmenten, essays over nieuw ontstane genres en over een aantal belangrijke auteurs. Een uitgebreid register maakt het mogelijk in dit boek te ‘zappen’, om het wat oneerbiedig te formuleren. Wie in dit labyrintisch verhaal over de Europese literatuur speels ronddwaalt, hoeft niet te zoeken naar een definitieve periodisering, een ultieme canonisering, een encyclopedische volledigheid - voor alle duidelijkheid: ook niet in de stukken over de Nederlandstalige literatuur. Zeker niet in het slothoofdstuk over de post-68 literatuur, waarin alleen het proza flink wat aandacht krijgt, en 29 auteurs zich staan te verbazen over eikaars gezelschap.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: