livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
De Fraaie Frank : Belgische munten en biljetten sedert 1830
par Collectif
Broché / 316 pages / édition de 1989
langue(s) : néerlandais
dimensions : 205 (h) x 205 (l) x 17 (ép) mm
poids : 625 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Geld vindt zijn oorsprong in het diepe verleden van de mensheid.

Een nobele oorsprong : de goederen, die aan de góden werden geofferd of vredespakten waarborgden, bezegelden ook de handelstransacties.

Als typisch menselijke uitvinding is het geld, net als het schrift, tevens een middel tot communicatie en intermenselijke relaties. Naast zijn economische rol speelt geld dus een belangrijke sociale rol.

Van oudsher is aan zijn materiële vormgeving veel belang gehecht. Kunstenaars met faam werden aangesproken om beeldenaars van munten en vignetten van biljetten te ontwerpen. In die zin is geld in zekere mate een spiegel van de kunst van zijn tijd, alhoewel het meer getuigt voor de smaak en de bedoeling van de emitterende instantie.

Precies die beide tegenspelers, vormgevers en uitgevers, worden in onderhavige catalogus belicht.

Het onderwerp is geografisch beperkt tot het Koninkrijk België. Chronologisch overloopt het de periode vanaf 1830 tot heden. Voor het eerst worden voor ons land de twee vormen van chartale betaalmiddelen — van metaal en van papier — samen in een boek in beeld gebracht.

Met opzet kozen wij voor de «fraaie » frank. De talrijke afbeeldingen illustreren de types van munten en biljetten die m ons land in omloop zijn gebracht : men vindt er enkele schitterende staaltjes van portret- en graveerkunst in.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: