livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Het Martelaarsplein te Brussel : Gedenkteken van de Belgische onafhankelijkheid en zetel van de Vlaamse Regering
Relié / 256 pages / édition de 1996
langue(s) : --
éditeur : Lannoo
ISBN : 9020928457
EAN : 9789020928457
dimensions : 336 (h) x 256 (l) x 30 (ép) mm
poids : 2180 grammes
DISPONIBLE
très bon état
léger accroc dans la jaquette
24,95 EUR
référence : 1010902
Tous les prix incluent la TVA
De vestiging van de zetel van de Vlaamse regering op het Martelaarsplein te Brussel heeft een bijzondere betekenis in het licht van het streven naar Vlaamse ontvoogding en autonomie. België is nu een federale staat met eigen instellingen voor de Gemeenschappen en de Gewesten. De Vlaamse autonomie kreeg gestalte in een eigen Vlaams Parlement, in een eigen Vlaamse regering en in een eigen Vlaamse administratie.

Op het Martelaarsplein liggen de gesneuvelde opstandelingen van de Belgische revolutie begraven. Hier bevindt zich het gedenkteken van de Belgische Omwenteling.

Volgens de namenlijst van de gesneuvelden van de opstand van 1830, aangebracht op marmeren panelen in de crypte van het Martelaarsmonument, was bijna de helft van de slachtoffers van de opstand afkomstig uit Brussel, toen een overwegend Nederlandstalige stad. Dat was in het bijzonder het geval voor het gewone volk waartoe de meeste opstandelingen behoorden.

De namenlijst vermeldt meer gesneuvelden afkomstig uit Vlaamse gemeenten dan uit het Franse taalgebied.
Ook de Vlaamse inbreng bij de bouw van het monumentale geheel is opvallend.
Het plein is ontworpen door de Leuvense architect Claude Fisco. Het eerste voorlopige monument op het Martelaarsplein was ontworpen door de Bruggeling Tilleman François Suys. De crypte is gebouyvd volgens de plannen van de te Nieuyypoort geboren architect Louis Roelandt, die vooral te Gent actief was. Het Martelaarsmonument zelf is het werk van de beeldhouyver Willem Geefs, afkomstig uit Borgerhout bij Antwerpen.

Toen de Vlaamse Raad in 198+ Brussel uitriep tot hoofdstad van de Vlaamse Gemeenschap was dat een bijzondere stimulans om het Martelaarsplein te restaureren en te renoy’eren en er de kabinetten van de Vlaamse regering te vestigen.
De Vlaamse regering heeft voor de werken aan het Martelaarsplein uitsluitend een beroep gedaan op eigen middelen. De medewerking aan het herstel van dit voor Brussel zo belangrijke plein is een blijk van goed burgerschap tegenover de stad waar de Vlaamse regering haar zetel heeft gevestigd.

De restauratie van de twee kopgebouyy’en van het plein vormde tevens de aanzet tot de volledige restauratie van dit prachtige geheel.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: