livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Het landschap in de Belgische Kunst 1830-1914
Broché / 322 pages / édition de 1980
langue(s) : néerlandais
dimensions : 228 (h) x 228 (l) x 27 (ép) mm
poids : 1060 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
De sponsorship, door de ASLK, van de

tentoonstelling "Het Landschap in de Belgische Kunst 1830-1 914” gebeurt in het kader van de viering van honderdvijftig jaar België. In het gehele land werden te dier gelegenheid allerlei culturele manifestaties op het getouw gezet. Het lag dan ook voor de hand dat een openbare instelling zoals de Algemene Spaar- en Lijfrentekas hiertoe haar steentje diende bij te dragen.

Het thema van deze expositie vind ik een gelukkige keuze. Het landschap heeft doorheen de tijden velen van onze grootste kunstenaars geboeid en geïnspireerd. Ze verlustigden zich als het ware in alles wat de natuur pleegt te bieden: de zee, de velden, de oevers der rivieren, de bergen, de bomen, de weiden en ook in alles wat in de natuur leeft en werkt.

Het landschapsthema was (en is nog) verbonden met een gevoel van plezier, het genieten van een weelde die daar zomaar ter beschikking is van de mens en die niemand hem ontnemen kan tenzij hijzelf en dat heeft hij, jammer genoeg, maar al te vaak gedaan.

De uitbeelding van het landschap, realistisch opgevat of doordesemd met allerlei interpretatieve elementen, werd in de binnenhuisinrichting steeds een ruime rol toebedeeld. De landschapskunst is ongetwijfeld het meest populaire aspect van de grafische kunst. Welke salon- of livingwand is, ook te huidigen dage, niet getooid met een sous-bois, een vergezicht of een of ander idyllisch brokje natuur?

Het is immers duidelijk dat het plezier van de schilder zich ook mededeelt aan de bezitter van het doek, aan de kijker. Een plezier dat weliswaar gepaard gaat met een vleugje heimwee naar de ongerepte natuur die zich in realiteit steeds verder terugtrekt uit onze omgeving. Maar ja, wij willen de illusie ervan binnen in onze huiskamer zo veel mogelijk voor ogen blijven houden.

Ons land heeft altijd zeer goede landschapschilders gehad. In zijn voortreffelijke uiteenzetting geeft de heer Hoozee een klaar overzicht van de prestaties van onze meest talentvolle landgenoten die het landschap met een scherp oog en een rijk penseel voor het nageslacht hebben vastgelegd.

De ASLK gaat er trots op aan deze tentoonstelling te hebben mogen medewerken. Haar dank gaat dan ook speciaal naar het Stadsbestuur van Gent, en haar Dienst voor Culturele Zaken terwille van hun gulle gastvrijheid voor deze expositie. Wij danken ook het Museum voor Schone Kunsten en de Conservator ervan, de heer Paul Eeckhout, zonder te vergeten het uitstekende werk van de heer Robert Hoozee en Mevrouw Monique Tahon-Vanroose, die met een zeldzame zorg en liefde voor het vak hier nagenoeg driehonderd kunstwerken hebben bijeengebracht. Ook de instellingen en privéverzamelaars die zo bereidwillig zijn geweest hun kostbare doeken aan deze tentoonstelling toe te vertrouwen, verdienen onze erkentelijkheid. Ik twijfel er niet aan dat deze tentoonstelling een succes wordt.
d'autres ouvrages de Robert Hoozee
à partir de 45,60 EUR
à partir de 145,55 EUR
à partir de 82,54 EUR
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: