livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Astrid 1905 - 1935
Broché / 174 pages / édition de 1985
langue(s) : néerlandais
dimensions : 296 (h) x 210 (l) x 13 (ép) mm
poids : 790 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
In de zomer 1926 braken weldra dagen aan van groot geluk binnen de strenge muren van Laken. Het lot wilde dat mijn broer Leopold in een ver land in het noorden een verrukkelijke prinses had ontmoet.

Het was liefde op het eerste gezicht: het was zij of niemand.

De mooie prinses beantwoordde niet onmiddellijk de verzuchtingen van haar romantische aanbidder. Bescheiden van aard, was haar verwondering groot uitverkoren te zijn boven een van haar zussen. Ze vroeg hem een dag bedenktijd alvorens te beslissen of ze haar leven met hem zou delen, een leven dat helaas zo kortstondig zou zijn als een mooie zomerdag. Leopold was zo verliefd toen hij me zijn verloving met Astrid aankondigde, dat hij haar onmogelijk kon beschrijven.

Het was in Stockholm, waar de officiële verloving werd gevierd, dat ik haar voor het eerst zag. Toen ze mij ontwaarde, gaf ze me een gracieus teken met de hand, waaruit warme vriendschap en openhartigheid bleek. Vandaag nog herinner ik me dat treffend gebaar, dat het begin was van een diepe wederzijdse genegenheid, die zou duren tot haar tragisch einde. Astrid uitte zich zo spontaan, dat men onmiddellijk van haar ging houden. Haar onomwonden openhartigheid en haar natuurlijke lieftalligheid maakten haar nog mooier dan ze was. Enkele maanden later, de dag van haar aankomst in België, bracht ze de menigte die haar aan de Antwerpse kaaien stond op te wachten in vervoering. Ze verscheen op het dek en wuifde met een zwierig handgebaar, zoals een klapwiekende witte vogel uit het Hoge Noorden. Ze won voor zich een volk, dat van haar hield en haar werkelijk verheerlijkte. Met het gebaar dat haar zo eigen was, ruimde ze minzaam en toch radicaal alle vooroordelen weg in verband met haar godsdienstige overtuiging: kon men aanvaarden dat de toekomstige koningin protestant zou zijn?

Kort voor de geboorte van Boudewijn verzaakte ze plechtig aan haar luthers geloof.

Ze was opgegroeid in een gelukkig gezin, erg democratisch, naar Zweedse wijze. Ze maakte zichzelf het bestaan niet moeilijk en bekommerde zich niet om het protocol. Soms vloog ze Leopold om de hals, die — zoals wij — niet gewoon was aan zulke uitbundige publieke liefdesuitlatingen. Ze lachte dan om zijn afkeuring.

Astrid hield van de natuur en wanneer wij langs de weelderige aanplantingen van de serres te Laken wandelden, uitte ze haar vreugde door veelzeggende en bewonderende ohs! en ahs!

Haar lerares Frans, juffrouw Paris, vertelde haar uit het leven van Josephine de Beauharnais. Zij was zo in vervoering voor deze heldin, dat ze zich voornam haar eerste dochter Josephine te noemen. Zo wordt geschiedenis gemaakt.

Haar rang belette haar niet zich persoonlijk met haar kinderen bezig té houden. Tot groot ongenoegen van het hof zag men haar — de kleine Josephine-Charlotte bij de hand houdend — te midden de menigte een militair défilé bijwonen waaraan haar man deelnam. De Brusselse bevolking zag haar menigmaal met haar jongste in de kinderwagen door de straten wandelen.

Zoals de romanschrijfster Selma Lagerlöf het zei tegen mijn vader: „Astrid heeft de groothartigheid en de frisheid van een kind”.

Ter gelegenheid van mijn huwelijk, toen ik België voorgoed verliet, zei ze me: „Je zal zien hoe je hart zal kloppen als je een Belgische vlag zal zien; telkens ik de Zweedse vlag terug zie, ben ik ontroerd”.
d'autres ouvrages de Anne van Ypersele de Strihou
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: