livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Oorlog in Woluwe
Broché / 208 pages / édition de 1994
langue(s) : néerlandais
éditeur : A compte d'auteur
dimensions : 240 (h) x 155 (l) x 16 (ép) mm
poids : 440 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Als, in de vroege ochtend van 10 mei 1940 de Duitse legers België overrompelen, telt Sint Lambrechts Woluwe 25.000 inwoners.

Allen, zonder uitzondering, van de jongste tot de meest bejaarde, beleven gedurende vier-vijf jaar een uniek avontuur : de oorlog. Over ieder van hen zou een roman geschreven kunnen worden.

Voor de enen worden het tragische belevenissen, voor anderen glorieuze dagen, voor sommigen homerisch-gekke ogenblikken, vooral dan voor wie er een halve eeuw later op terugblikt. Voor allen járen van miserie allerhande.

Wat volgt is geen “grote” geschiedenis : die begraaft de meeste, kleine mensen. Deze “Oorlog in Woluwe” is een rijgsnoer van persoonlijke ervaringen, tientallen getuigenissen van Woluwenaars die zich nog levendig herinneren, schetsen en anekdoten, aangevuld met gegevens opgediept uit de archievenbunker van het gemeentehuis.

Het is voorzeker onvolledig, hier en daar wellicht ook onnauwkeurig, maar, naar ik hoop. leeft in deze pagina’s de atmosfeer van Woluwe 1940- 1945.

Mijn dank gaat naar de tientallen vrienden-medeburgers, die mij hun persoonlijk avontuur met verve hebben verteld, hun privé-archiefstukken hebben toevertrouwd. Ik zou ze allen bij hun naam willen kunnen vernoemen.

Een speciaal woord van erkentelijkheid ben ik verschuldigd aan het gemeentepersoneel dat. onder de leiding van André Bruyninx, directeur van het Secretariaat, en Pol Vergote, chef van de Bevolking, beiden rasechte Woluwenaars, mij op mijn speurtocht ruime steun heeft verleend.

Wat mij tijdens de vele interviews, diep getroffen heeft, is de [...]
d'autres ouvrages de Leon Van Audenhaege
à partir de 12,95 EUR
rechercher des articles similaires par thème: