livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Torhout in oude prentkaarten
Cartonné / 76 pages / édition de 1972
langue(s) : néerlandais
dimensions : 150 (h) x 208 (l) x 11 (ép) mm
poids : 248 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Omstreeks 650 sticht Sint-Elooi een klooster in Torhout. Om dit klooster groeit de stad. In 834 schenkt keizer Lodewijk het klooster aan de Hamburgse aartsbisschop Ansgaar, waaruit deze de Torhoutenaar Rembertus kiest als zijn opvolger. Kort daarop maken de Noormannen Torhout tot een puinhoop. Zijn heropleving dankt Torhout vooral aan graaf Robrecht de Fries, die op het einde van de elfde eeuw onze stad een monumentale romaanse kerk schenkt, op de Wijnendaalse mote een slot bouwt en een beschermende hand strekt over de prille jaarmarkt, die een centrum van wolhandel wordt. In 1183 krijgen we onze stadskeure van Eilips van den Elzas. Dank zij de drukke jaarmarkt in en om het jachtslot Wijnendale, kende Torhout een flinke groei en bloei.

In de veertiende eeuw reeds verandert dit. Brugge neemt de rol van Torhout als handelsstad over. De jaarmarkt slinkt tot een gewone markt. Na het jacht-ongeval van Maria van Bourgondië krijgt Wijnendale de heren van Kleef als nieuwe heren. In 1578 vernielen de calvinisten de kerk en haar schatten en de ongenadige godsdienststrijd maakt overal stukken. De zeventiende eeuw brengt lafenis. Er wordt een nieuwe, nu gotische, kerk gebouwd. De familie Roose roept de pottenbakkerij in het leven. Kort na 1750 doorsnijdt de Oostenrijkse steenweg Brugge-Menen onze stad. Tijdens deze eeuwen ontstaat een nieuwe markt in Torhout: de beroemde paardenmarkt. Heel wat geringe en verarmde lui begroeten de Sansculotten als bevrijders. Maar de opeisingen en conscriptie roepen vlug weerstand op. Na Napoleon, voor wie vijftig Torhoutenarea op het slagveld sneuvelden, wordt het Hollands regime een nieuwe hoop: in vijftien jaar stijgt het bevolkingscijfer van 5.794 tot 7.469. Er waren drie pottenbakkerijen, negen brouwerijen en twaalf windmolens. Koning Willem die in 1829 de woensdagmarkt bezoekt, wordt gulhartig onthaald, wat niet belet dat Torhout vijf jaar later onze eerste Belgische koning feestelijk ontvangt.

In oktober 1846 (de hongerjaren) krijgt Torhout zijn spoorverbinding met Brugge en Korlrijk. Handel en nijverheid doen het schitterend: onze graanmarkt bloeit als nooit tevoren. De olieslagerijen, schoenmakerijen en de nieuwe baskuulfabriek produceren en verkopen overvloedig. Ook de landbouw staat vooraan. Tijdens de eerste wereldoorlog ligt Torhout maar twintig kilometer van het front af. De scholen worden hospitalen; af en toe slaan bommen neer. Na de oorlog komt koning Albert met president Wilson Torhout bezoeken. In mei 1940 verblijft koning Eeopold III in Wijnendale. De laatste dagen voor de capitulatie ligt Torhout voortdurend onder Duitse [...]
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: