livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Knokke in oude prentkaarten deel 2
Cartonné / 78 pages / édition de 1977
langue(s) : néerlandais
dimensions : 150 (h) x 208 (l) x 11 (ép) mm
poids : 249 grammes
DISPONIBLE
très bon état
légère griffe sur le premier plat
24,95 EUR
référence : 1008081
Tous les prix incluent la TVA
Van dagjesmensen, dorpelingen, doppers, door-duwers, durvers, dichters, dromers, duinen en distels... Daarvan had ik een lang gedicht willen maken, maar mijn goede vriend dr. Eugène Mattelaer was mij voor. Daarvan had ik een heel dik boek willen schrijven, maar Buysse, Coornaert, D'Hont en Lannoy hadden het al lang gedaan. Daarom probeerde ik een leuk kijkboekje te maken met de vele prentkaarten van Jean-Pierre Braems, een paar van Eddy Lambrecht en enkele uit het archief van het Sincfala-museum.

Ik heb mezelf niet veel scrupules gemaakt of ik wel of niet mocht schrijven over Knokke. Ik ben noch Knokkenaar, noch aangespoelde. Alleen: mijn dochters zijn (achterklein)kinderen van „De Vrede" en ikzelf ben conservator van Knokke-Heists Sincfala-museum voor heemkunde. Het mocht dus...

Ik heb een beetje gedroomd bij al die mooie kaarten en ik heb gedacht aan de toeristen en dagjesmensen die ze verstuurden. Dagjesmensen die voor en na de oorlog naar Knokke kwamen om te wandelen in het Sparrebos, door de duinen, in Het Zoute en achter den avenue. Voor of na welke oorlog weet ik niet precies. In een beschaving die haar wereldoorlogen nummert, raak je zo gemakkelijk de tel kwijt.

Ik heb gepoogd mij in 't vel te steken van Zerom. Ken je Zerom? Zeromtje Pringier? Heb je bij hem nog gewijde palm gekocht op de hoek van het Simon Stevin-plein te Brugge? Dan ben jij iemand die mijn fictieve Zerom (en mij ook) begrijpt. Iemand die verbaasd, net als de oude Knokkenaar, de dorpschieter en de dunepisser, stond te kijken hoe rap het allemaal veranderde tussen 1890 en 1920 (niet eens een mensenleven) en hoe Knokke van een gewoon welvarend boerendorp een riante badstad werd.

De fotografen Van Sugg, De Graeve, Star, Nells en Thill legden het met koele, technische blikken vast op de gevoelige plaat. Zij lieten de verwondering over aan Zerom en Zenobie... Verwonder je met hen in dit tweede deel van „Knokke in oude prentkaarten".

Op verzoek van vele prentkaarten verzamelaars en plaatselijke historievorsers vermelden we, daar waar mogelijk, de afstempelingsdatum in de vorm van een codegetal van zes cijfers na de tekst.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: