livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Oudkempische Volksliederen en Dansen. 4 bundels
Broché / 390 pages / édition de 1952
langue(s) : néerlandais
dimensions : 245 (h) x 160 (l) x 27 (ép) mm
poids : 663 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
23 April 1883 te Rijkevorsel geboren uit een kroostrijk kostersgezin; en 16 Augustus 1949 overleden te Deurne, waar hij meer dan dertig jaar in de S. Fredeganduskerk de functie van kosterorganist heeft waargenomen.

Halverwege zijn humaniorastudies aan het Klein Seminarie te Hoogstraten, stak hij over naar het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, waar zijn aangeboren drang naar het optekenen van de meer en meer uitstervende volksliederen, onder de invloed van Peter Benoit zozeer werd aangescherpt, dat hij in zijn vrije tijd, ook na het behalen van zijn diploma, per fiets heel de Antwerpse Kempen heeft afgereisd om bij boeren en koewachters, spelemannen en bedelaars, spelende of dansende kinderen, — ter gelegenheid van teerfeesten der S. Joris- of S. Sebastiaansgilden, van kermissen of bruiloften, zijn steeds groeiende verzameling te verrijken.

Totdat familieomstandigheden en de verplichtingen verbonden aan een vaste betrekking, een punt schreven achter zijn speurtochten.
De rijke oogst, hoofdzakelijk in de jaren 1900 tot 1910, in 83 gemeenten en gehuchten verzameld, heeft Theophiel Peeters de laatste jaren van zijn leven geschift en geordend tot een bundel van bijna 150 liederen, alle voorzien van eigen begeleiding, — plus een dertigtal dansen, waarbij onmisbare aanduidingen de beschrijving geven van de gebaren en bewegingen die daarbij in het volks-of kindergebruik te pas komen.

Wij zijn Mevrouw Peeters-Segers evenals de Heer en Mevrouw Clerckx-Peeters dankbaar voor het ons overhandigen van dit kostbaar dokument dat we hierbij het genoegen hebben aan te bieden aan al wie belang stelt in het oude Vlaamse Volkslied.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: