livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
De Bourgondische Nederlanden
Relié / 404 pages / édition de 1983
langue(s) : néerlandais
éditeur : Mercatorfonds
dimensions : 347 (h) x 260 (l) x 47 (ép) mm
poids : 3545 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Hier is een boek met nieuwe dingen. Zelfs het behandelde tijdperk vloeit voort uit nieuwe ideeën: het strekt zich uit over de jaren 1380 tot circa 1530. Dus de traditionele breuk, die gevormd wordt door de dood van Karel de Stoute in 1477, is er niet- Waarschijnlijk zal de lezer ook wel een nieuw gezichtspunt onderscheiden, omdat het uitgangspunt van dit boek geenszins Bourgondisch is, of zelfs maar nationalistisch (in de zin van Frans of Nederlands bijvoorbeeld), maar het is onwrikbaar gebaseerd op een enkel geografisch en economisch gebied. Dit is in het eerste hoofdstuk goed gepreciseerd.

Een zeer vluchtige blik is voldoende om te zien dat de illustraties een uitstekend glanspunt van dit boek vormen en de tekst is eveneens uitstekend. Het is niet alleen een kwestie van de verbazingwekkende afwisseling van verschillende onderwerpen, die zich uitstrekken van sociale ongelijkheid en de levensstandaard, gezinsbudgetten en ziekenverzorging tot en met muziek en beeldhouwkunst, miniaturen en literatuur.

Wij hebben ook hier te doen met een nuttige en duidelijke opsomming van onze kennis in het licht van recent onderzoek. Dus er is een grondlijn neergelegd en ook, naar mijn mening, blijkt het duidelijk, dat er lang niet genoeg onderzoek aan de gang is om alle problemen (hier zo goed voorgesteld) op te lossen. Laten wij hopen dat dit boek meer onderzoek over de Bourgondische Nederlanden zal stimuleren.

Niemand kan meer in deze richting hebben gedaan dan de beide auteurs van dit boek. Zij hebben alle mogelijke tijd en energie in hun actieve academische loopbanen besteed aan onderzoek naar de Bourgondische Nederlanden. Beiden zijn al jaren auteur van voortreffelijke boeken, artikelen en edities op bovengenoemd onderzoeksterrein. Beter gekwalificeerde mensen om een boek zoals dit te schrijven, zal men nauwelijks vinden. Ik ben verheugd en het is een eer voor mij dit boek aan de wereld te mogen presenteren. Het verschijnt in het Nederlands en in het Frans, maar ik hoop dat er in de nabije toekomst een Engelse vertaling van uitkomt.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: