Lu et approuvé...
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Leopold III : Een beproefd koning (deel 1, 1901/1940)
Relié / 430 pages / édition de 1986
langue(s) : néerlandais
éditeur : Lannoo
ISBN : 9020914057
EAN : 9789020914054
dimensions : 247 (h) x 165 (l) x 40 (ép) mm
poids : 860 grammes
DISPONIBLE
très bon état
17,95 EUR
référence : 1011074
Tous les prix incluent la TVA
Toen het Belgische leger tijdens de laatste meidagen van 1940 overmeesterd werd door de Duitse troepen en Koning Leopold III tenslotte gedwongen werd te capituleren, brak bij de geallieerden een storm van laster over zijn hoofd los.

Vooral de Franse premier Paul Reynaud probeerde de nederlaag van Frankrijk — én van het British Expeditionary Force — in de schoenen van Leopold III en zijn leger te schuiven door hem valselijk van desertie en verraad te beschuldigen. In deze biografie legt Roger Keyes de zo dikwijls verzwegen waarheid bloot. Zijn vader Admiral Lord Keyes of Zeebrugge and Dover was Winston Churchill’s Special Liaison Officer in het GHQ van de koning. De auteur heeft niet alleen gebruik gemaakt van de rapporten en dagboeken van zijn vader, maar heeft eveneens een massa ander historisch materiaal onderzocht. Veel van deze documenten waren geheim en tot nu toe onbekend.

Het resultaat is verbijsterend.

Hij werpt een nieuw licht op de militaire campagne van 1940 en maakt duidelijk dat in tegenstelling tot Reynaud’s en Churchill's bewering als zou de overgave zonder waarschuwing gebeurd zijn (en het Britse leger aldus blootgesteld zijn aan onverwachte bedreiging), Leopold III het verzet van zijn leger nog zesendertig uur na het niet aan-gekondigde terugtrekken van de Britten volhield ! Leopold III voorkwam dus dat de vijandelijke troepen de terugkeer van de Britten naar de kust onmogelijk maakten.

In dit eerste deel behandelt Roger Keyes de kinderjaren en de opvoeding van Leopold III, de aanloop naar de oorlog, de Blitzkrieg, de overgave...
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: