livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Lier in oude prentkaarten, deel 1
Broché / 76 pages / édition de 1989
langue(s) : néerlandais
ISBN : 9028806113
EAN : 9789028806115
dimensions : 143 (h) x 203 (l) x 6 (ép) mm
poids : 160 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
HERUITGAVE / REEDITION "HET LAATSTE NIEUWS"

„Schoon Lier” is nu wel door iedereen als dusdanig erkend.

Reeds in 1567 beschreef de gekende Florentijnse geschiedschrijver L. Guicciardini Lier als „Lyra elegans et amoenum Brabantiae oppidum”, als „de bevallige en lustige stad”.

Toen in 1924 Felix Timmermans gevraagd werd een synthese over „Schoon Lier” te schrijven, was de Fé onmiddellijk zeer enthousiast. De grote Lierse schrijver, die zijn stad bewonderensmooi vond en in alles het schone zag, liet de verzoeker weten: „Langs een kant valt het mee dat ik juist aan zoo iets bezig ben, feitelijk „Oud Lier”, maar ge weet ook „Oud Lier” is „Schoon Lier”. Dus de naam van den winkel doet er niet toe, men verkoopt er honing”.

Zo verscheen dan in 1925 Timmermans’ „Schoon Lier”, een ongeëvenaarde ode aan zijn geboortestad, zoals hij deze rond de eeuwwisseling had gekend en vanuit zijn jeugdjaren in zijn hart had bewaard.

Veel is sedertdien veranderd. Niet alleen buiten de omwallingen ontstonden nieuwe woonwijken, maar ook de oude stadskern is op vele plaatsen grondig veranderd, zelfs onherkenbaar geworden.
Een eerste grote aderlating onderging oud-Lier in 1912 bij het dempen van de kronkelende vlietjes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog: met de beschieting van de stad in 1914 werden 700 huizen totaal vernield en 760 min of meer zwaar beschadigd. Voornamelijk de Grote Markt, de oude Kerkhofplaats en de Berlaarsestraat hadden het hard te verduren. De heropbouw en de herstellingen die daarop volgden, hebben menig stadsgezicht totaal gewijzigd, zelfs uit hun antiek kader gerukt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen, eveneens door oorlogsgebeuren, nog enkele typische bouwwerken, zo onder meer: „De Koning van Spanje”, het Berdenhuis en ,,’t Torentje”; terwijl de afspanning „Sint-Gommer”, wegens wegeniswerken, naar het openluchtmuseum te Bokrijk werd overgebracht.

Een nieuwe tijd heeft echter zijn intrede gedaan. De nietsontziende aanpassing van de winkelfunctie, de moderne nieuwbouw, het hedendaagse verkeer met de aanleg en de vernieuwing van het wegennet zijn zovele aanslagen meer op het oude patrimonium.

Het ligt in de bedoeling bij deze uitgave „Lier in oude prentkaarten” het stadsbeeld weer op te roepen in de geest en met de geestigheid van onze vorige generatie, [...]
d'autres ouvrages de J. Mortelmans
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: