livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Tervuren in de Middeleeuwen : Aspecten van de Brabantse Geschiedenis
Broché / 112 pages / édition de 1984
langue(s) : néerlandais
éditeur : Gent - Tervuren
dimensions : 240 (h) x 170 (l) x 9 (ép) mm
poids : 295 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Naar aanleiding van de opgravingscampagne door de Nationale Dienst voor Opgravingen in juni 1982 in Tervuren opgezet, werden wij aangezocht om een historisch onderzoek te ondernemen, dat de archeologische bevindingen omtrent het hertogelijk kasteel aldaar in een ruimer kader zou plaatsen. De resultaten van dit onderzoek worden hier gebundeld.

De titel „ Tervuren in de Middeleeuwen ” zal bij het potentieel lezerspubliek verschillende reacties ontlokken. De Tervurenaar met enige historische interesse zal zich door de verbondenheid met het onderwerp aangetrokken weten. De niet-Tervurenaar zal bij het lezen van de titel menen te begrijpen dat het om een lokale geschiedenis gaat, voor de ’vreemdeling’ van weinig belang. Daarom de ondertitel „ Aspecten van de Brabantse geschiedenis ”, een poging om de Ínhoud van het boek iets duidelijker over te brengen.

Het is inderdaad geen traditionele lokale geschiedenis, geen dorpsgeschiedenis.

Een eerste verschilpunt betreft onze invalshoek als vorser, als auteur. Als niet-Tervurenaar, zelfs niet-Brabander, ontbreekt het ons aan een diepgewortelde vertrouwdheid met de streek en haar verleden, een grote handicap, die echter ook een groot voordeel in zich draagt: door die afwezigheid van een hechte emotionele band met het onderwerp verdwijnt ook grotendeels de vooringenomenheid die zovele lokale en regionale geschiedschrijvers kenmerkt.

Dit wordt dus geen loflied op de Tervurense geschiedenis.

Een tweede belangrijk verschilpunt met de traditionele lokale geschiedenissen is dat we hier geen verhaal brengen waarin van A tot Z de draad van de eigen Tervurense geschiedenis wordt gevolgd. Niet alleen zou het verhaal op zich, zonder fantastische bijkleuringen, niet boeiend genoeg zijn, maar bovenal gaan we er van uit dat het lokale, particularistische verleden slechts echt interessant is in de mate dat het bijdraagt tot de kennis van ruimere facetten van de geschiedenis.

Vandaar de keuze van vier themata uit de Tervurense geschiedenis, die, elk om andere redenen, het lokale belang overstijgen.

Een eerste onderwerp waarmee we van bij de aanvang van ons onderzoek al ogenblikkelijk werden geconfronteerd, was dat van de oudste attestatie van Tervuren. De traditie wil namelijk dat de heilige Hubertus in 727 in Tervuren stierf, een traditie die nodig aan historische kritiek toe was. De schaarste van het vroeg-middeleeuws bronnenmateriaal voor onze streken verheft al vanzelf dit onderwerp boven het lokale belang, te meer daar er in het kader van de kritiek nog een aantal interessante nevenaspecten in worden behandeld.

Tegelijkertijd vormt dit hoofdstuk een interessante illustratie betreffende de wisselwerking geschiedenis-traditie op het lokale vlak.

Een logisch verlengstuk bij het eerste onderwerp vormt de vraag naar het vroegmiddeleeuwse Tervuren, op zijn beurt niet los te koppelen van een veel ruimere vroeg-middeleeuwse omgeving. De armoede van het strikt historisch bronnen [...]
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: