livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Ken je Overijse?
« Een bloemlezing van merkwaardige feiten en gebeurtenissen uit Overijses verre en minder verre verleden »
Cartonné / 214 pages / édition de 1974
langue(s) : néerlandais
dimensions : 250 (h) x 162 (l) x 14 (ép) mm
poids : 535 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Men kan de geschiedenis van een gemeente op verscheidene wijzen schrijven : een streng wetenschappelijk werk bestemd voor enkele specialisten; een geschiedenis op basis van de beschikbare bronnen en de vele facetten van het milieu, waardoor men een boek van een duizendtal bladzijden voor een grote gemeente als Overijse bekomt en verloren loopt in de details; een geschiedenis van compilatiewerk zoals er helaas nog verschijnen; een geschiedenis van de grote heren, waarin de mens, die eeuwenlang het dorp heeft bevolkt, een onbekende blijft.

G. Vande Putte heeft een andere methode gekozen. Sinds járen heeft hij bijdragen geschreven in de plaatselijke bladen. Maar wie bezit nog de ganse reeks, buiten een paar verzamelaars? Wij kennen meerdere analoge gevallen. Nemen wij de bijdragen van pastoor Delestré over Grimbergen gedurende meer dan dertig jaar geschreven. Buiten één exemplaar in de abdij bewaard kennen wij er geen meer.

Men kan opwerpen dat zulke bijdragen slechts vulgariserende verhalen zijn. Maar wie weet welke berg archief soms werd verzet zal voor zulke verzameling bijdragen uiteindelijk toch eerbied moeten opbrengen.

Wij menen dat het een zeer nuttig werk is in dit boek één bloemlezing van merkwaardige feiten en gebeurtenissen uit Ovérijse samen te brengen in afwachting van een volledig te herschrijven geschiedenis van Overijse, die dan niet meer zal moeten bestaan uit een onoverzichtelijk en lijvig boekdeel, maar een synthese zal zijn der vele aspecten van de gemeente in de loop van de tijden.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: