livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
De geschiedenis van het Café Chantant
« met 249 café-chantant liedjes uit oma's tijd »
Broché / 494 pages / édition de 1987
langue(s) : néerlandais
dimensions : 235 (h) x 155 (l) x 32 (ép) mm
poids : 932 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Over het marktliedonderzoek in Vlaanderen treft men een status questionis aan in de onvolprezen studie van S. Top “Komt Vrienden, luistert naar mijn lied" zodat wij daar naar kunnen verwijzen voor alle aspecten van het optreden van de straat- en marktzangers. In de uitgebreide bibliografie, die liefst 395 nummers telt, komen we slechts één boek tegen over café-chantants nl. dat van J. Verstappen dat over Antwerpen handelt en waarin de liederen gepubliceerd worden zonder muzikale notatie. Over de café-chantantzangers in Gent vindt men tenslotte een eerste aanzet in het werk van E. Demoen over liederen van de industriële revolutie. Voor wat Westvlaanderen betreft beschikken we wel over een mooie verzamelbundel volksliederen bijeengebracht door R. Hessel maar ook daarin komt geen hoofdstuk voor over het café-chantant. Het heeft er dus alle schijn van dat Willy Lustenhouwer met dit boek onbetreden paden bewandelt.

Willy Lustenhouwer debuteerde in 1935 bij het orkest van Xavier Geerolf, die hem in 1939 ook opnam in zijn cabaretgezelschap "Xavier Geerolf en zijn Troubadours". Sindsdien heeft deze Brugse troubadour een meer dan vijftigjarige carrière achter de rug als showman en verkreeg hij grote faam met zijn talloze liedjes, conférences en humoristische teksten. De wereld van het volkslied is hem vertrouwd en zoals hij zelf uiteenzet in het hoofdstuk “Hoe het groeide" was hij járen op pad om de hier gepresenteerde liederen te registreren.

De “Volkslied-Forschung” is een moeilijk domein. Het volstaat om de handleiding van Wolgang Suppan even door te nemen om te beseffen hoe ver men kan gaan in de classificatie, de ordening en de analyse van het materiaal. Het groot aantal liederen dat Willy Lustenhouwer bijeenbracht en waar hij er uiteindelijk 249 van weerhield, heeft hij geordend volgens liedgenres waarbij het grote aantal kluchtliederen opvalt. Het kluchtlied hoort immers thuis in het café-chantant zoals het moordlied hoort bij de marktzanger.

Zijn grote verdienste is ongetwijfeld dat hij alle liedjes van de muzikale notatie heeft voorzien zodat tekst én muziek voor eventuele diepgaande repertoire-analyse ter beschikking zijn voor volksliedspecialisten. De uitgave van het materiaal, voorzien van een index, kwam op de eerste plaats.

Bij de beschrijving van de café-chantants in Brugge is ons ook het grote aandeel opgevallen van de zangeressen. Inderdaad, bij het zingen en acteren in de volkscafés heeft de vrouw (om den brode of als vrij podium) een grote rol [...]
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: