livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Michelbeke, Sint-Maria-Oudenhove, Elst
Cartonné / 94 pages / édition de 1988
langue(s) : néerlandais
éditeur : A compte d'auteur
dimensions : 281 (h) x 220 (l) x 13 (ép) mm
poids : 583 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Aan de vooravond van Europa 1992 vond ik het goed even een licht te werpen op de bron van Europa, namelijk de kleine landelijke gemeente. Niettegenstaande in Michelbeke, Eist en Sint-Maria-Oudenhove de verstedelijking en de schaalvergroting voelbaar zijn, weten deze dorpen hun inwoners en toeristen nog steeds te boeien door hun gezelligheid en tijdeloosheid.

Dit boek schetst een beeld van het verleden van de drie genoemde gemeenten, zonder nochtans de ambitie te koesteren een wetenschappelijk werk te zijn. Aan de hand van oude foto's, prentkaarten en doodsprentjes hoop ik enerzijds bij de ouderen herinneringen aan vroeger op te roepen en anderzijds de jongeren kennis te laten maken met het verleden van hun dorp. Doorheen beschrijvingen en recentere foto's wordt de aandacht van de inwoners van Michelbeke, Eist en Sint-Maria-Oudenhove gevestigd op kunstvoorwerpen en mooie plekjes die ze in hun eigen dorp kunnen vinden. De moderne mens neemt te weinig tijd om stil te staan bij het goede en mooie in zijn directe omgeving en om het voorrecht te waarderen om in een dorp als het hunne te wonen.

Dé beschrijving van een dorp geven en zijn verleden oproepen is onmogelijk. Bovendien zal ik waarschijnlijk niet alle bronnen geraadpleegd hebben die nog bestaan. Wie weet welke schatten nog op sommige zolders liggen of welke verhalen oudere inwoners ons nog kunnen vertellen. Mijn bedoeling was echter niet alles tot in detail uit te pluizen. Hopelijk worden enkele lezers evenals ik door de microbe van de geschiedenis „besmet" en gaan verder op ontdekkingstocht.

Tot besluit wil ik allen die mij welwillend materiaal ter beschikking gesteld hebben hartelijk danken. De namen van al deze personen noemen zou te veel plaats innemen. Bovendien willen we zeker niemand vergeten en noemen we ze liever allemaal samen. Nogmaals hartelijk dank.
Tot slot wil ik er nog op wijzen dat wanneer er sprake is van Sint-Maria-Oudenhove het alleen dat gedeelte betreft dat door de fusie bij Brakel gevoegd werd.

Veel kijk- en leesgenot!
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: