Lu et approuvé...
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Antwerpen in beeld / Anvers en images
par Collectif
Relié / 316 pages / non daté ou dépôt légal à parution
langue(s) : allemand, anglais, espagnol, français, néerlandais
éditeur : Alfons De Belder
dimensions : 310 (h) x 245 (l) x 35 (ép) mm
poids : 2320 grammes
DISPONIBLE
très bon état
7,95 EUR
référence : 1007194
Tous les prix incluent la TVA
Ook voor de toerist die Antwerpen niet aandoet langs de Schelde, is het aan te bevelen de eerste kennismaking te beginnen met een havenrondvaart.

Stroomafwaarts varend uit het zuiden, zal hij na een laatste bocht de stad zien oprijzen, gegroeid aan de machtige stroom, zich uitbreidend, zonder einder schier, in halve cirkelvorm, rond de slanke Onze-Lieve-Vrouwetoren. Naar het noorden, onafzienbaar, ligt vóór hem, het complex von dokken en opslagplaatsen, waartoe machtige sluizen doortocht verlenen.

Bij hoge tij als het water zijn grootste breedte bereikt, en het windstil is bij gouden zomeravond, spiegelen zich de torens in de tot rust gekomen vloed. Vol bewondering nadert de toerist de aanlegplaats aan de rechtgetrokken kade. Misschien weergalmt een oud Vlaams lied uit de klokketoren en maakt het ogenblik feestelijk. Een verleden van vele eeuwen, waarbij uitzonderlijk glansrijke, spreekt tot hem. Uit het drukke straatbeeld, vóór hem, wringt zich de machtige toren in de hoogte, stenen kantwerk der laat-gotiek. Hij doet enige stappen links en staat voor het „Steen", de oude burcht, eens keizerlijk kasteel.

Daar tegenover verheft zich het bakstenen Vleeshuis, één der oudste en merkwaardigste gebouwen van de stad. De wenteltrap beklimmend kijkt hij neer op één der oudste stadswijken, het schipperskwartier, parochie van Sint-Paulus, waarvan de rijke baroktoren de smalle straatjes beheerst. Even typisch is de parochie van Sint-Andries, zuidwaarts van de katedraal. Hij overschouwt ze best van op het moderne Torengebouw, honderd meter van de hoofdkerk gelegen. Meer oostwaarts laten de parochies van Sint-Carolus-Borromeus en Sint-Jacob zich verkennen: de oude straten kronkelen in de huizenzee met de talrijke puntgevels en hier en daar een bewaarde bakstenen uitkijktoren.

Laat hij nu slenteren door de stegen der vier zusterparochies, een kijkje nemen op de vele binnenkoeren en hij doet onverwachte ontdekkingen. Hier klopt nog het hart van het echte Sinjorenvolk: gemoedelijk, goed en vroom. De tientallen madonna's met kleurige baldakijnen en kunstig gesmede lantaarns getuigen er van.

In dit oudste stadsgedeelte bewaart ook Antwerpen zijn wereldvermaarde kunstschatten: het Museum Plantin-Mo-retus, patriciërshuis uit de gouden eeuw, brandpunt van humanisme, met zijn drukkerij en bibliotheek, getuigen ener hoogstaande kuituur. Verscheidener is het Museum voor Sierkunsten in het Vleeshuis, van een zeldzame voornaamheid het rijke Museum Mayer van den Bergh, belangrijk het gemodernizeerde Folklore Museum en de merkwaardige verzamelingen van het Maagdenhuis, met enig mooie gevel aan de Lange Gasthuisstraat.

Alle wegen voeren de toerist terug naar het Forum der stad: het stadhuis, renaissance gebouw met uitgesproken Vlaams karakter, en de talrijke güdehuizen maken van de Grote Markt een niet meer te vergeten geheel. Na de prachtige zalen van het raadhuis bewonderd te hebben, moet hij hier verwijlen als de stadsbeiaardier koncerteert, als de ommegang of de grote processie door de straten trekt, als de markt omgetoverd wordt tot een schilderachtig openluchttoneel bij hoge feestdagen.

De gordel van straten, die van noord tot zuid, hem uit de oude stad leidt tot aan de ringlanen, vestingen van weleer gesloopt in de vorige eeuw, heeft zijn bijzondere bekoring. Hij vindt er achttiendeeuwse gebouwen, de Meir, breedste en drukste straat der stad, de schouwburgen, de banken, het Gerechtshof, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

Voorbij de ringlanen, oostwaarts, kilometer ver, breidt zich de moderne stad uit. Vooraan in het centrum, vlak bij het Centraal Station, ligt, als een oase in de huizenzee, de fraai aangelegde Dierentuin, één der belangrijkste van de wereld.

De oudste voorgeborchten scheiden ons hier van de nieuwe, breed aangelegde lanen. Naar het noorden vervloeien woningcomplexen met haveninrichtingen. Zuidwaarts gaat de overgang naar groene parken sneller. Daar liggen rustige villa's en flatgebouwen naast elkaar. Moderne sportterreinen, een jeugdherberg en ontspanningsvelden, een openluchtmuseum voor beeldhouwkunst, bieden alles wat het leven der grootstad verlangt.

Voor de meesten zal de haven boeiender zijn. Of men ze bereikt langs de stroom met de gezellige Flandriaboten of diep doordringt in het hart der haveninrichtingen met de autobus, steeds zal het rusteloos beeld der ontzagwekkende bedrijvigheid imponeren. Uit- en invaren langs de reusachtige sluizen, zwaaien voor de rede van machtige zeeschepen, lossen en laden langs de kaden, aanvoeren en wegbrengen van goederen uit alle werelddelen, dit alles bij het gekrijs van kranen, het loeien van sirenen, in een atmosfeer van waterdamp, van stoom en van rook. Reusachtige bruggen gaan op- en neerwaarts, torenhoge kranen varen voorbij, graanzuigers liggen gemeerd langs rijen rivierschepen. In de verte dromen de Polders maar ook daar weer rijst een nieuw stadsbeeld, dat der petroleuminrichtingen.

In het westen, aan de linkeroever, groeit het Antwerpen der toekomst. Eenmaal zal de Schelde het middelpunt zijn van een miljoenenstad, waar een volk paraat zal staan in de opbouw van een nieuwe wereld!
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: