livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Beschrijving van Zevecote
par K. Devos
Reliure toile / 378 pages / édition de 1977
langue(s) : néerlandais
éditeur : Familia et Patria
dimensions : 203 (h) x 142 (l) x 34 (ép) mm
poids : 619 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Op eenen afstand van vier kilometers zuidwest van Ghistel, bij den steenweg van Brugge naar Nieupoort en Veurne, is de gemeente Zevecote gelegen. Zij paalt aaa Lefïinghe, Slijpe, Sl Pieterscapelle, Zande, Moere en Ghistel.
In geheel hare uitgestrektheid die 691 hektaren bevat, krinkeit er niet een waterloop.

De steenweg die deze plaatselijkheid verbindt met Ghistel, Sint Pieterscapelle en andere gemeenten, werd aangelegd in 1775, en eene eeuw later heeft men het besluit genomen dezelve roet de naburige gemeenten Zande en Moere door eenen tweeden steenweg te verbinden.

Wat de bevolking dezer gemeente aangaat, er valt niet aan te twijfelen dat in vroegere tijden en namelijk in de veertiende eeuw, wanneer de lakenweverij in vollen bloei was bij de Westvrijlaten , hare bevolking veel meerder was dan in de volgende eeuwen.

In den geuzentijd, in het midden der zestiende eeuw, wierd bare bevolking zeer verminderd. In J645 waren er 324 inwoners; in 1745 beliep het getal tot 590; in 4830 telde men er 627, en volgens ambtelijke optelling van 1876 heeft de gemeente 439 haardsteden met 724 inwoners.

Wat den naamoorsprong betreft, mag men geloof geven aan den voormaiigen Burgervader van Mannekensvere, Adriaan Meyne, Zevecote is Seeuwecote, Seeuwekust.

Volgens anderen komt de naam voort omdat de nietbebouwde gronden, den heer Ixïlioorende, in eigendom afgestaan wierden legen de jaarlijksche overlevering van bet zevenste deel opbrengst, welk daar door Cote Zeven of Zeven Cote genoemd wierden.

A. G. Chotin zegt dat de naam van deze gemeente-zou moeten geschreven zijn Zevenkote, hetgeen beteekent zeven huttekens.

Volgens eenen omlooper, in de zestiende eeuw gemaakt, zou de naam dezer parochie voortkomen van zekeren Karel van Zevecote, die zijn kasteel had waar nu de hofstede staat bewoond door J. Osaer en waar ook eertijds eene kapel stond bij de welke eenige woningen zijn gebouwd, die het begin van doze parochie zijn geweest, en van den stichter haren naam zal ontvangen hebben.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: