livres. lus. approuvés.
Bienvenue chez Bibliomania, le spécialiste en ligne du livre de seconde main
FR  •  NL
Panier
0
Geschiedkundige schets van West Vlaanderens Landbouw en van den Eigenaars en Landbouwersbond
Relié / 638 pages / édition de 1935
langue(s) : néerlandais
éditeur : Verbeke-Loys
dimensions : 230 (h) x 158 (l) x 35 (ép) mm
poids : 1040 grammes
Cet ouvrage n'est
pas disponible
actuellement sur
Bibliomania
Een der stichters van den Eigenaars- en Landbouwersbond schreef in Augustus 1885 : « Ik zou willen eenen Bond zien verrijzen samengesteld uit grondeigenaars en landbouwers, die onderling souden verbroederen en... samenwerken om de belangen van den landbouw te verdedigen. »

Die wensch mocht weldra werkelijkheid worden. Den 5 December van hetzelfde jaar 1885 zagen de « Standregelen van den Eigenaars- en Landbouwersbond van het Arrondissement Brugge » het licht. De gewenschte Bond was gesticht. Doch het volstond niet hem in het leven te hebben geroepen ; hij moest groeien, zich ontwikkelen, en werken om aan zijn doel te beantwoorden, om den moedeloozen en kwijnenden landbouw omhoog te helpen.

Dat was het werk niet van één dag ; dat vorderde tijd en,, daar het geleidelijk behoorde te geschieden, ook geduld ; maar dat vorderde boven alles welwillende, innige, duurzame en krachtige samenwerking van grondbezitters en landbouwers. Doch deze ontbrak niet en, Gode zij dank, zij zvas ook vruchtbaar. Een halve eeuw lang werd er vriendschappelijk beraamd, gestreefd en gewrocht, en thans staat de Bond in volle kracht, in vollen bloei. Zulks is in onze beroerde tijden, op het oogenblik dat menige reusachtige inrichtingen op hunne grondvesten beven, kraken en zelfs ineenstorten, een troostend, aanmoedigend en verheugend feit.

Ook is het met recht dat het Bestuur van den Eigenaars- en Landbouwers-bond besloten heeft zijn vijftigjarig bestaan dit jaar met luister te vieren op Heilig Sacramentsdag (20 Juni). Te dier gelegenheid heeft het een Feestcommissie ingesteld, die onder meer besloten heeft van dien dag een blijvend aandenken te laten, en met dit doel een bijzonder Comiteit te gelasten met het verzamelen van de noodige documentatie en het opstellen van een Jubelboek. Mij werd de vereerende taak opgedragen dit werk in te leiden. Het boekdeel zelf, een belangrijk standaardwerk, is de pennevrucht van den Heer Ing. M. Vermeire, die sedert lange jaren onverpoosd zijn gekende bevoegdheid, zijn omvangrijke wetenschap, zijn onverdroten ijver, zijn practi'sch verstand, al zijn krachten ten dienste heeft gesteld van den Eiannaars- en Landbouwersbond.

Zijn boek omvat 2 deelen : het eerste handelt over de geschiedenis van Wcst-Vlaanderens landbouw 1° van de eerste tijden tot het einde der 19e eeuw ; 2° van 1900 tot aan den wereldoorlog 1914-18 ; 3° gedurende den oorlog ; 4° na den oorlog met den landelijken wederopbouw en den huldigen toestand. Dit deel wordt ingeleid door een wetenschappelijke studie over West-Vlaanderens bodem.
rechercher des articles similaires par catégorie
rechercher des articles similaires par thème: